КГБ: Изкуството на дезинформацията (активните мероприятия)

Как да бъдат издигнати до изкуство специалните акции на тоталитарните комунистически служби за дезинформация на противника, наричани на оперативен език „активни мероприятия“, е учил съветският КГБ Държавна сигурност в България.

За това свидетелства документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява лекция за „Изкуството на планирането, разработката и осъществяването на активни мероприятия“ в превод от руски език и от 1985 г.

Активните мероприятия са операции по дезинформация, известни днес като „фалшиви новини“, които тоталитарният комунистически режим използва от самото създаване на СССР.

„Активните мероприятия са изключително ефективно, но в същото време и много остро и деликатно оръжие на разузнаването“, се посочва с лекцията на КГБ.

Посочено е, че ефективността на АМ зависи от майсторството на оперативния работник, който го осъществява.

КГБ обаче не пропуска и комунистическата идеология, цитирайки Ленин и неговите постановки за политиката като „наука и изкуство“.

„Един от най-важните компоненти от изкуството да се провеждат АМ е учението удачно да се използват агентурно-оперативните възможности на разузнаването в операциите за влияние“, се казва още в лекцията.

ds-55.jpg

ds-56.jpg

ds-57.jpg

ds-58.jpg

ds-59.jpg

ds-6.jpg