Кирил Петков: Докато резултатите се случват, тези мнозинства не може да са укорими

Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците

Кирил Петков

Кирил Петков

Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците, заяви пред БНР съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Ако дисциплината на всеки от нас е да сложи националните приоритети над лично партийните интереси, това правителство може да продължи дълго. Ако обаче всяка от партиите се изкуши да сложи личния си партиен интерес пред този на държавата, може и да е много кратко. Въпрос на дисциплина и приоритизация. Това напрежение ще продължава всеки ден, защото всеки ден трябва да се правят нови решения и всяко се отразява и на партийните интереси, и на националните. Ние през цялото време сложихме това, което вярваме, че трябва да се случи за България над партийния си интерес. За това плащаме голяма политическа цена. Готови сме да я платим, докато резултатите са правилни." - декларира той. 

"За Конституцията трябваха 160 гласа. За да имаме над тези гласове, ДПС беше толкова важна, колкото и ГЕРБ, колкото и ние този проект да бъде реалност", коментира Петков.

Ние бихме се радвали, ако вратата е широко отворена за всеки, който иска да бъде част от тази промяна. /.../ Ако не сме направили компромис с крайния резултат и сме придвижили нещата напред, трябва да бъдем оценени по действията и резултатите, а не по привидните пиарски ходове. Ние не правим компромис с принципите си заради някакви други цели". 

Петков се обърна към всички критици - нека да следят крайния резултат: 
"Докато резултатите се случват, тези мнозинства не могат да бъдат укорими. /.../ Ако ГЕРБ и ДПС гласуват за крайните резултати, които ще доведат до по-добро развитие, ние ще поемем пиарския риск за това, че всички ще ни хулят. В момента, когато се измени крайните резултати, тогава ние ще отсечем и мисля, че и колегите от ГЕРБ това го осъзнават." 

Петков коментира и въпроса за бюджета. По думите му бюджетът на служебното правителство е убивал пътя за еврозоната и е предполагал безразборно харчене. Също така държавните дружества не си плащаха дивидента, добави той и обясни, че сега се взимат дивидентите, а при реален проект за инвестиции, той се финансира. По този начин средствата пак ще бъдат изразходвани за инвестиции, но напълно прозрачно и с отговорност за резултатите, обясни той. 

Успяхме бюджетът да е с 3% дефицит, напомни Кирил Петков и обясни, че това е огромна победа, защото дава път на България към по-голяма прозрачност и интеграция в Европа, и влизане в еврозоната.