Кирил Петков: Аз лично ще следя всяка една стъпка на следващото правителство

При първата схема, първото задкулисно действие на новите управляващи, аз ви обещавам да организираме протести, добави Кирил Петков

Кирил Петков

Кирил Петков

"За мен беше много учудващо да получа едновременно атака от три партии - ГЕРБ и ДПС, което беше нормално, че спряхме много средства на хора, свързани с тези хора, както и от жълтите медии, тиражиращи абсолютно нереални истории. Но това, което много ме изненада беше атаката от ИТН. Уж бяха хора на промяната, хора на протеста, макар, че с тях не сме се срещали там. Явно те сега се опитват по никакъв начин хора като нас да останат по-дългосрочно. Те в момента използват всяка пролука да не позволят по-дълго спиране на средствата, до които са имали достъп досега, а ние ги спряхме", заяви пред бТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той цитира фирми, които са били ощетени от решения на служебното правителство.

"Ние знаехме, че тръгваме срещу хора с огромни интереси и ме изненада, че са намерили пролука в ИТН. Единствените нормални въпроси, които получих бяха от ДБ и ИБГНИ", каза още Петков и потвърди, че бизнес-интереси в сферата на лобизма и корупцията са направили всичко възможно той и колегите му от служебното правителство да останат и в редовното.

"Лошата новина е, че ние се борим с интереси за 8 милиарда на година", добави Петков.

"Аз съм министър на България, никой не може да ми вдигне телефона и да ми нареди какво да правя", отговори той на въпроса дали е "министър на Прокопиев".

По думите му, единствената връзка между него и Прокопиев е, че е чел разследвания на журналисти от "Капитал".

"Единственият факт, който би могъл да се цитира от страна на ИТН е от времето, когато Асен Василев беше министър, а аз предприемач, съдружник. Тогава се замислихме дали да не инвестираме във фирма за износ на роботи. Но аз се разбрах с инвеститора, който изкупи моите дялове. Асен Василев не е подписвал право на строеж на тази фирма е министър Драгомир Стойнев, а не Асен Василев. Всичко е "съшито", отговори той на обвиненията за конфликт на интереси.

"Аз лично ще следя всяка една стъпка на следващото правителство, за да сме сигурни, че хората, които досега са печелили обществените поръчки не са намерили път и към новите министри и публичните средства", заяви той категорично.

"При първата схема, първото задкулисно действие на новите управляващи, аз ви обещавам да организираме протести", добави Кирил Петков.