Кирил Петков без конкретика пред "Льо Монд", какви санкции налагаме на руски олигарси

Българите различават руския народ от режима на Путин, казва премиерът

Кирил Петков

Кирил Петков

Традиционно поради културни и исторически причини българите считат Русия за приятелска нация, но има и промени, за първи път българите различават руския народ от режима на Путин. Руската агресия този път има за цел друга славянска държава, това не е конфликт Изток-Запад, а става въпрос за конфликт между братя. Това изтъква в интервю за френския вестник "Льо Монд" премиерът Кирил Петков. Интервюто е публикувано през уикенда, но в България не му бе дадена гласност. Българският премиер отговаря на въпросите на Силви Кауфман и Стефани Любар, а темите варират около войната в Украйна и българската визия за проблема.
В рамките на това правителство всички сме съгласни, че тази война трябва да спре и има един агресор, а ние трябва да помогнем на украинския народ от хуманитарна гледна точка, казва Петков.
Ние не изпратихме директно оръжие за Украйна, някои членове на управленската коалиция се страхуват от военна помощ. В страната проруските сили намекнаха, че сме изпращали бойни самолети в Украйна и така сме участвали във войната, но това не е вярно, обяснява се Петков.

На въпрос дали кабинетът е взел мерки срещу руските олигарси, които имат имоти в България премиерът отговаря: Идентифицирахме авоарите на всички олигарси, които са в списъка и сме тотално ангажирани в прилагането на санкциите. Думите му звучат общо, без да става ясно какво означават тези напъни на властта в България. Петков уточнява, че в момента в  процес на приемане е закон, който забранява да се дават златни паспорти на чужди граждани.
Доста странен и неадекватен е и отговорът на Петков на въпрос, дали България има ресурс да приеме бежанци от Украйна? Според премиера очакваме  300 хил. бежанци, а това е 5% от нашето население, но до този момент не сме получили никакви европейски помощи, а кабинетът се опитва да развива партньорство с частния сектор, каквото и да означава това.
Петков изтъква, че разширяването на Западните Балкани трябва да продължи, независимо от проблемите с войната. Той е категоричен, че по отношение на Русия и Путин Западът е допуснал доста грешки - достатъчно е да се види нивото на зависимост на Европа от руския газ (85% за България). Тази криза ще принуди Европа да се заеме с  теми, които трябваше да дискутира отдавна, европейците разбраха, че техните инфраструктури не трябва да зависят от партньори, които са непредвидими и трябва да работим за диверсификация на източниците на енергия. Не можем да изкараме още една зима в тези условия. Трябва да инвестираме в  европейска отбирана, но да останем в рамките на НАТО, допълва Петков.