Кирил Петков: Ще гласуваме "за" по важни теми за страната, независимо кой ги предлага, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

Кирил Петков

Кирил Петков

"Казахме "Не" на ГЕРБ, защото това говорихме преди изборите. След тях обещанията трябва да се спазват. Това би било най-голямата лъжа към половин милион души. Няма да се случи - не сега, а никога. ГЕРБ имат лукса да имат опозиция с ясни приоритети, предвидими сме. Представете си, ако ГЕРБ ни бяха казали какви са техните 16 приоритета. Ще ги подкрепим, ако ги предложат.  Ние ще бъдем една принципна и конструктивна опозиция. ГЕРБ трябва да знаят, че ще кажем "да" за еврозоната, минималната работна заплата, вдигане на пенсиите, повишаване на прага на ДДС за малките фирми, например, но ще следим за харча на всеки лев", заяви пред бТВ бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков.

"ПП ще гласува "за" по важни теми за страната, независимо кой ги предлага, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, нито ще влезем в коалиция в хората на Борисов. Но депутатите на ПП ще подкрепят всяко действие на нов кабинет, ако отговаря на предложените от нас 16 политики. Това не са тематични коалиции, ние сме предвидими, ще подкрепяне политиките, които са приоритет за нас", потвърди той.

Петков и бившият президент Росен Плевнелиев са разговаряли по телефона във връзка с предложението на Бойко Борисов за съставяне на кабинет.

"Чухме се два пъти по телефона. Нямам съмнение, че намеренията на президента Плевнелиев са искрени, но той е посредник, не той взима решенията", каза Петков и призова да се сложи край на посредниците в политиката.

"Разговорите ще се водят в парламента", заяви още Петков.

Според него загубените на изборите 167 хил. гласа се дължат на трудния живот на хората.

"Главната причина е заради проблемите, които заляха и България, и Европа и животът стана по-труден. Не сме разочаровани от избирателите си. Осъзнахме, че на много семейства животът е станал по-труден заради инфлацията, високите цени на газа и неща, които не вярвам, че са дело на нашето правителство. Разбирам ги. Видяхме, че избирателната активност падна допълнително. Мафията не ни победи", коментира Петков.

От "Продължаваме промяната" са допуснали грешки и най-голямата според Петков е коалицията с "троянския кон" "Има такъв народ". Другата - че всяка партия си имала свое министерство, отговорността падала върху мандатоносителя, а контролът се губил.

"Склонни сме да гледаме напред, но не сме склонни да се хващаме на театрални престъпления", коментира Петков изказването на Борисов: "Всички сме правили грешки, но в нашата религия има и прошка.“