Комисията по досиетата със Становище: Очаква се тълкователно решение на ВАС, което може да прикрие агенти на ДС

Комисията по досиетата публикува днес на електронната си страницата  Становище до Върховния административен съд(ВАС) по повод на предстоящо тълкователно дело № 9/2019Г, което предстои да бъде обявено в петък, 29 януари.

В Становището се изтъква, че преди година и половина Комисията е сезирала редица институции – Президентство, Министерски съвет, Народно събрание, министър на правосъдието, инспектората на ВСС и главен прокурор,  че през последните години нейни решения са атакувани от засегнати граждани по надлежния ред пред Районните административни съдилища в страната и ВАС. Така се е стигнало до отмяна на решения на Комисията, която е установила съпричастност на дадено лице към структурите на тоталитарните комунистически служби. Атакуват се предимно решения,  с които Комисията е обявило едно и също лице като свързано с  бившата ДС в качеството му на длъжностно лице, заемащо различни публични длъжности.
Според решения на отделни състави на ВАС  Комисията по досиетата няма правомощията да обявява едно лице повече от един път за съпричастност към ДС, независимо от различните публични длъжности, които е заемало през годините.

В Становището си Комисията  се аргументира, че обявяването на едно и също лице, заемало различни постове става съгласно Закона за досиетата, като това е изрично посочено в чл. 9 и  27. Комисията може да обявява установена принадлежност единствено само с решение, независимо за кой пореден път го прави за даденото лице като се мотивира, че го разкрива, защото е установено, че е заемало нова публична длъжност, различна от предишната при която е осветено.

Членовете на Комисията декларират, че стриктно прилагат Закона и изпълняват основния си ангажимент да информират обществото по тази болезнена тема. Ако се приемат решенията на някои състави на ВАС, че само един път трябва да бъде обявявано дадено лице, независимо от различните качества и длъжности, които е заемало, гражданите няма да могат да бъдат информирани за неговите превъплъщения в държавния апарат или структури на различни организации.

Според източници на Faktor.bg буди безпокойство, че магистратът който е докладчик по тълкователното дело е един от първи съдии, който е опитал да наложи тази противоречива на закона съдебна практика. Това поражда конфликт на интереси и засилва съмненията за справедливо решение, в полза на обществото.