Комисията по земеделие не прие на първо четене Бюджет 2024 г.

ГЕРБ-СДС ще направи предложения за увеличаване на подкрепата за земеделските стопани с общо 450 млн.лв.

Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите не прие на първо четене Закона за държавния бюджет за 2024 г., внесен от Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

7 от членовете на земеделската комисия гласуваха „за“, петима се обявиха „против“, а шест от депутатите се „въздържаха“.

Председателят на Комисията по земеделие и народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Танева обяви, че няма да подкрепи на първо четене Закона за държавния бюджет. „Изразявам нашите бележки по бюджета. Започвам с бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ по отношение на средствата, заложени за подкрепа на земеделските стопани. С притеснение от ГЕРБ-СДС отбелязваме, че на практика е заложена половината от подкрепата, която земеделските стопани получиха през 2022 и 2023 г.“, каза тя и допълни, че заложената подкрепа е крайно недостатъчно и би създала дори увеличаване на съществуващото напрежение, особено за малките стопани. Танева обяви, че между първо и второ четене от ГЕРБ-СДС ще направят предложения за увеличаване на тази подкрепа с общо 450 млн.

„Ние ще поискаме увеличение на доходите на почти всички структури, с които работи на терен Министерство на земеделието, храните и Фонд „Земеделие“, заяви тя. Според нея има и недофинансиране на някои политики, на които също между първо и второ четене от ГЕРБ-СДС ще предложат промени.

По време на заседанието на комисията беше обсъден и казусът с Държавния поземлен фонд.

Христо Даскалов ПГ на ПП-ДБ подчерта: „Понеже тази тема със 700 хил. дка стана много интересна, само искам да заявя, че това е поредното активно мероприятие. Вместо да се занимаваме по същество със сериозни въпроси, ние се занимаваме цяла седмица с една несъществуваща ситуация за продажба на 700 хил. дка земя.“

Драгомир Петров от ПГ на „Има такъв народ“ пък заяви, че след посещение на американска делегация, в която има значителен брой американски фирми в сектор земеделие, Асен Василев решава да продаде една пета от българската земя от Държавния поземлен фонд. „Свързано ли е това посещение и съгласувал ли е с посолството тази продажба? Говорили ли сте, г-н министър, с Асен Василев какви са реалните му мотиви за продажбата на тази земя“, попита той.

Министърът на земеделието Кирил Вътев отговори, че никой не е изразявал никакви мотиви за продажба на каквато и да е земя, освен това запитване, за което беше споменато. „И министърът ясно е изразил позиция, че е против продажбата“, допълни думите му Танева.