Критично ниски нива на водата в част от язовирите в страната

Критично ниски са нивата на водата в част от язовирите в страната. Причината – липсата на пролетно пълноводие и поредната суха година, плюс рекордни високите температури.

Сигнал за тревожната ситуация подават преди дни от МОСВ към земеделското министерство.

„Към момента в язовира има 168 млн. кубика вода, което е 42% от общия му обем. Тази година сезона започна с обем от 51%, като се очаква водата в него да продължи да пада“, заяви инженер Пламен Иванов, управител на „Напоителни системи“ в клон Средна Тунджа.

Той припомни, че язовирът е изграден, за да се използва водата за напояване. Ето защо през летните месеци нивата на водата в него драстично спадат.

 „Очакваме водата да спадне до 100 млн. кубика. Ситуацията е не е притеснителна. През 2020 г. – след две поредни сухи години, водата в язовира падна до 82 млн. кубика в края на летния сезон“, припомни инженер Пламен Иванов.

Той изрази надежда, че следващата година ще е по-дъждовна и язовир „Жребчево" отново де се напълни. Такива били прогнозите на базата на 53-годишната хидроложка статистика за този язовир.

„Тази година наистина е много суха. Само за информация – от началото на годината имаме 65 млн. кубика вода като приток в язовира. През 2023 г. притокът е бил 165 млн. кубика, т.е. тази година в язовир „Жребчево" е влязва два пъти и половина по-малко вода“, посочи още инженер Пламен Иванов.

Според него ситуацията не е извънредна и не се налагат някакви спешни мерки. Като цяло обаче от „Напоителни системи“ реализират различни проекти за правят рехабилитация на язовира.

„Благодарение на ремонтите имаме по-малки загуби на вода“, категоричен е инженер Пламен Иванов.