КЗК наказа фирма, близка до руския консул Гергов за нелоялна конкуренция и подвеждане на клиентите с имитиращ продукт

Георги Гергов

Георги Гергов

Пловдивското дружество „Еко Пълдин“ АД, свързано с руския консул Георги Гергов и управлявано от близкия му приятел Ваньо Попов, отново стана обект на скандален спор. Този път фирмата бе призната с Решение на  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), от 30 ноември тази година, че осъществява на пазара

нелоялна конкуренция и подвежда клиенти

с имитиращ продукт.

Жалбата до КЗК  е подадена от  „Екотехнолъджис“ ООД, гр. Пловдив. Повече от 15 години дружеството налага на българския пазар като марка и продава продукта “Биолайф“, който представлява подобрител на микрофлората на почвата и стимулира развитието на културите. „Биолайф“ е бактериален инокулант, който е изключително ефективен и предоставя комплексно екологично обработване едновременно на шахтите и колекторната мрежа чрез бързото разграждане на органичните вещества, което от своя страна освобождава неорганичните за свободно движение в колекторната мрежа до утаечните филтри на пречиствателните станции (ПСОВ).

За търговската си дейност „Екотехнолъджис“ е регистрирало „Биолайф“ и има издадено разрешително от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) към Министерство на земеделието, храните и горите. С този продукт дружеството участва през годините в множество обществени поръчки при различни ВиК оператори в страната.

От началото на тази година в специфичния бизнес се появява 

нов играч – „Еко Пълдин“,

свързано с руския консул в Пловдив. „Еко Пълдин“, като търговски представител на „Грийн Соул“ ЕООД започва да разпространява продукта „Биолайф-и“, също бактериален инокулант, с който дружеството участва в процедури за възлагане на обществени поръчки.  „Еко Пълдин“ обаче няма регистрация на „Биолайф-и“ в Агенцията за безопасност на храните, а продуктът подлежи на такава по Закона за защита на растенията и Наредба № 21. Освен това продуктът на „Еко Пълдин“ е с произход Република Турция и подлежи задължително на регистрация преди да бъде пуснат на пазара, защото идва от страна, която не е членка на ЕС.

От „Екотехнолъджис“ са категорични, че ако  „Биолайф-и“ се допусне до пазара и до участие в обществени поръчки без регистрация, то ще се наруши конкурентната среда и ще се създаде нелоялно предимство за фирмата, която го продава. Освен това така „Еко Пълдин“ АД въвежда в заблуждение клиентите относно съществени свойства на предлагания от тях препарат, а сходството между търговските наименования на двата конкурентни продукта също подвеждат  потенциалните потребители относно качествата на „Биолайф“ и „Биолайф-и“. Именно поради приликите в имената им е нормално да настъпи объркване сред възложителите на обществени поръчки. Въпреки тези сериозни несъответствия и пропуски, „Еко Пълдин“ участва в търгове.

В хода на производството КЗК установява, че „Еко Пълдин“ АД предлага на българския пазар препарат, биологичен инокулант с наименование „Биолайф-и“, чието име  реално имитира наименованието на препарата “Биолайф“ , който почти две десетилетия се разпространява на пазара. КЗК е категоричен, че „Еко Пълдин“ предлага нелоялно имитиращ продукт. Като отежняващо отговорността обстоятелство  Комисията приема, че въпреки знанието за образуваното производство пред административния орган,  свързаната с Георги Гергов фирма не е предприела каквито и да било действия в посока спиране и преустановяване на нелоялните търговски практики.

Решението на Комисията е категорично – „Еко Пълдин“ е извършил нарушение по чл. 35, ал. 1 от ЗЗК. Наложена му е 

глоба от 15  000 лева, 

като е постановено незабавно да спре предлагането на подвеждащия пазара продукт, както и да заплати на  „Екотехнолъджис“ разходите по делото, в размер на 1 700 лв.

През последните месеци лъснаха и други скандали, свързани с  бизнесмена Ваньо Попов. Оказа се, че управляваната от него фирма  "Еко Пълдин“ печели обществена поръчка за над милион лева с фалшива референция и нагласени тръжни книжа. Попов е и истински щастливец. Сметката на фирмата му „Биолайф-И“ ООД изведнъж набъбнала със 100 000 лева. Оказало се, че парите са постъпили от пловдивското дружество ВиК заради  счетоводна грешка. Реално фирмата на Попов няма договори и не е свършила никаква работа на ощетеното дружество. Грешната транзакция е направена през лятото на тази година, но вече месеци наред Ваньо Попов не връща цялата сума, без да има законно основание да я задържа.

Съдружникът на Георги Гергов е осъден и от Института по овощарство в Пловдив, за което има влязла в сила присъда.

Наскоро името на Попов бе забъркано и в друга измама. Съдружниците му го обвиниха, че еднолично е приемал годишните финансови отчети на управляваното от него дружество  „Биолайф-И“ ООД. Тази незаконна схема е действала през 2021 и 2022 година, без управителят да свиква Общото събрание. Попов обаче декларирал пред компетентните органи, че отчетите са приети от всички съдружници.

Решението на КЗК от 30 ноември тази година реално показва как се пази интересът на държавата и потребителите, за разлика от МВР и Прокуратурата в Пловдив, които замитат нарушенията на Ваньо Попов и отказват да ги разследват.