Лозарите дигнаха протестни знамена пред президентството

Протест пред президентството организира Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ). Протестиращите издиганаха знамена и трансперанти под прозорците на държавния глава с апел да бъдат чути. "Диалогът между лозаро-винарския бранш и служебния кабинет буксува от месеци", заявиха те. Исканията им са за нормативни промени, мерки и действия за подпомагането на техния бизнес. Лозарите се оплакват, че конкретни действия не са предприемани, отправяни са обещания, които не
са реализирани. 

 Към протестиращите се присъедини и бившият директор на Държавен фонд земеделие - Николай Каварджиклиев и неговите заместници. 

"Исканията на лозарите са ясни. На първо място прозрачност, обективни публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане спрямо всички сектори в земеделието. Контрол, регулации, изграждане електронни регистри във всички земеделски сектори. Компетентни кадри, които да поемат управлението в ресорните агенции. Не на последно място изравняване на субсидии", заяви Каварджиклиев. 

Лозарите бяха ядосани, че автобуси с техни колеги от страната са спрени преди София.  Протестиращите надуваха съдийски свирки и скандираха "Чуйте ни! Чуйте ни!". Опънаха и плакати с името на земеделският министър Явор Гечев - "Гечев лъжец. Оставка!". 
Никой от президентството обаче не слезе при протестиращите. 
Протестиращите лозари се насочиха в колони към Министерство на земеделието.