Марк Вояджър: Путин ще се опита да замрази войната в Украйна (видео)

Марк Вояджър

Марк Вояджър

Най-добрият експерт по глобална сигурност Марк Вояджър, директор на магистърската програма по глобално управление и доцент в Американския университет в Киев, бе гост тази вечер на д-р Светослав Нахум в предаването "Visible and Invisible Counter-propaganda".

Марк Вояджър бе скептичен относно възможността Съветът за сигурност на ООН да лиши Русия от правото ѝ на глас в Съвета и съгласно глава 7 от Устава на ООН международната организация да предприеме военни действия за възстановяване на мира и сигурността в Украйна. "На държава-агресор не трябва да се позволява да има право на вето и да блокира  решения и резолюции, които се опитват да се противопоставят на действията ѝ, но ще са необходими сериозни дипломатически усилия на ниво ООН, за да се осигурят нужните две трети от гласовете на Общото събрание на ООН", казва експертът. Русия вече няма много приятели в ООН, но засега е по-реалистично да лишим Руската федерация от изключително мощен инструмент за хибридна война срещу нейните съседи - злонамерената експлоатация на международното и вътрешното право".  


Марк Вояджър коментира заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд, като стъпка в правилната посока, която очевидно оказва голям натиск върху руското ръководство. "Вчера руският представител в ООН направи изявление, че Русия ще върне откраднатите деца от Украйна при условие, че това ще подобри ситуацията в Украйна. Дали това ще се случи или не, остава да видим, но определено такива международни правни действия имат силно въздействие и са в състояние да променят поведението на руското ръководство. Това е използване на оръжията на Русия срещу самите тях".

"Това, което се случва в Черно море, няма да остане в Черно море", афористично коментира последствията от свалянето на американския дрон от руски изтребители в международни води преди дни Марк Вояджър. Черно море вече не е отдалечен регион на света почти на границата с Азия, извън сферата на евроатлантическата сигурност. Блокирайки възможността на Украйна да изнася селскостопанските си продукти по море, Русия се опита да предизвика огромни проблеми за повечето страни от Африка, но също и в Азия и други региони в днешния взаимосвързан свят, с надеждата, че страните от Африка и Азия ще се обърнат срещу Украйна или ще започнат да настояват на ниво ООН и други международни платформи, за мир. "Черно море е критичен компонент на сигурността на НАТО и алиансът ще вземе допълнителни мерки да укрепи отбранителните си възможности в този регион. Един конфликт в Черно море може да има стигащи далеч последици и да запали искрата на сериозен конфликт", предупреждава експертът. 

Путин ще се опита да замрази войната, за да може да възобнови атаката по-късно, както направи с Молдова, Грузия и Донбас. Целта му е да вкара конфликта в задънена улица, за да може Китай или някаква външна сила, включително ЕС, да окаже натиск върху Украйна да преговаря, и следващата година или след няколко години ще се опита да разшири окупираните територии, прогнозира Марк Вояджър. 

По-нататък в разговора Марк Вояджър коментира начина за водене на война от страна на Русия като смесица от блицкрига на Хитлер и съветската военна тактика от Втората световна война, включително и заплахите с "оръжие-чудо", което ще промени хода на войната. Бяха засегнати други актуални геополитически теми. 

Целият разговор на д-р Светослав Нахум с Марк Вояджър можете да гледате тук: