Масово фабрикуване на документи, с които се кандидатства за българско гражданство

Преди няколко месеца стана известно, че има масово фабрикуване на документи, които се продават по интернет и на други места. Това каза Катя Матева, директор на дирекция “Българско гражданство” при Министерството на правосъдието по повод работата на дирекцията с преписки на кандидати за получаване на гражданство, цитирана от БТА.

Матева бе изслушана във временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин, за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство. 

Тя посочи, че за 2023 г. кандидатите за гражданство по признак български произход са 22 055. По думите ѝ поне 7000 ще се окажат с подправени документи. Според нея бройката на кандидатстващи за гражданство ще се увеличи, заради военните конфликти в близост до България.

Според нея трябва да се въведе владеене на български език, за тези лица, които кандидатстват за българско гражданство на база произход. Матева добави, че масово хората, при които са установени неистински документи, не владеят български език. 

Днес в комисията бе изслушан и заместник-министърът на правосъдието Георги Николов.

БТА припомня, че преди седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет, които предвиждат задължително условие за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, да бъде владеенето на български език.