Методи Андреев: Става дума за рокада, а не за ротация, Денков трябва да поеме Външно, за да се запази симетрията

Методи Андреев

Методи Андреев

Дебатът за предстоящата ротация в правителството ми изглежда все по-измислен, на фона на истинските проблеми и предизвикателства,  които стоят пред държавата и демократичния свят. Убеден съм, че в случая съвсем не става дума за ротация в истинския смисъл, а по-скоро за рокада. Но тази рокада трябва да бъде симетрично извършена – това е най-простата логика, независимо кой какво се е договарял и какви сметки си е правил. Тоест – ако Габриел заеме премиерския пост, то Денков трябва да поеме Външно министерство, за

да се запази симетрията

Това изтъкна бившият депутат и първи шеф на  Комисията по досиетата Методи Андреев.

Той се аргументира, че медийният дебат на тази тема е измислен, защото премиерът Денков и цялото правителство застанаха твърдо зад  външната политика на Габриел, между тях няма разминавания и противоречия. Освен това правителството за тези девет месеца с външната си политика изми срама от путинистките петна, които ни лепнаха служебните кабинети на Румен Радев, допълва Андреев.

В измисления  дебат с ротацията има много политика, но не по отношение на това каква да е външната политика на България, а  заради схемите, които определени кръгове си правят. Борисов просто се цели във Външно министерство. Той е шеф на Външната комисия в парламента, но иска да контролира чрез Габриел или друг негов човек дипломацията. Заради това Външно не трябва да оставя в техните свери на влияние, трябва да се запази балансът в сглобката, а Денков може да бъде добро лице на дипломацията ни. Ако след ротацията Външно остане при ГЕРБ, то те ще имат външнополитическо предимство пред ПП-ДБ, което е рисковано.

Пак повтарям – понеже дебатът е много измислен, смятам, че Борисов има вероятно съвсем други намерения и замисля нови схеми. Например сега се разпределят постовете и влиянието в регулаторите и той просто иска да получи  основната власт в тях, прогнозира Андреев.