Михаил Груев: Трябва да помним, защото възпоменанието е другата дума на спасението

Михаил Груев, снимка: БГНЕС

Михаил Груев, снимка: БГНЕС


България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която спасява своите евреи и една от двете страни в Европа, които действително успяват да постигнат това. Това каза председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, предаде репортер на БГНЕС.

Народното събрание организира ден на отворените врати по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев разказа за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи в пленарната зала на НС.

„За нас това е повод за гордост, за национално достойнство и едновременно с това и възможност за размисъл, за преклонение към паметта към онези 11 хиляди от Вардарска Македония, от Беломорска Тракия и от Пирот, които загиват в нацистките лагери“, заяви доц. Груев. Той добави, че независимо от това, обаче, когато направим някакъв опит за равносметка на случващото се, трябва да кажем, че това е събитие от изключително значение за нашето национално самочувствие и за съвременния ни поглед към историята.

„Защо трябва да помним? Тук бих използвал думите на един еврейски мъдрец, теолог от XVIII век, който казва, че възпоменанието е всъщност другата дума на спасението. Мисля, че това е в крайна сметка най-дълбокият смисъл от всичко това, което правим днес“, отбеляза председателят на Държавна агенция „Архиви“.

Доц. Груев е категоричен, че има смисъл да си спомняме, защото спасението на българските евреи действително е едно събитие, с което ние, българите, имаме основание да се гордеем в контекста на европейския цивилизован свят, пише БГНЕС