Минеков: Закрийте комисията по досиетата, Бончева: Фалшиви герои все още са на сцената

Бончева и Минеков

Бончева и Минеков

Скандал във фейсбук избухна между скулптура Велислав Минеков, известен като част от злополучното „Отровно трио” и журналиста и член на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. Минеков реагира след оповестените вчера сътрудници на тоталитарните служби, попаднали в листите на партиите за предстоящите избори. Той демонстрира груб език срещу Комисията, внушавайки, че е действано избирателно, „чувствителни персони не  са разкрити, както и едни мултак.

Велислав Минеков:
„КОМДОС, комисията за досиетата в ДС трябва да бъде незабавно закрита. Манипулациите в комисията са в тенденциозна зависимост от управляващото правителство. Досиетата продължават да бъдат търговски обект с политически привкус. Припомнете си кой назначава комисията. Кой от вас знае за възнагражденията там, за заплатите превишаващи многократно месечния доход на обикновения депутат.
В комисията съществуват хора без познание за архив, документален порядък и история. Председател на комисията днес е милиционер от добричката НМ /Народна милиция/. Комисията продължава своя мандат в нарушение и съгласие с управляващия гербаджилък. Количеството от верноподанически калинки е пожелано.
Чувствителни персони не бяха разкрити. Служител с най-висока длъжност от световна значимост беше потаен бидейки марионетка в ръцете на тиква. Собственик на асансьор ще бъде „деликатно“ регулиран в своите политически действия срещу статуквото. Един виден Мултак сред множеството от мултаци ще остане прикрит след обем от доноси унищожили човешки съдби. Кирлив доносник /бидейки министър/ ще бъде „реактивиран“ за клетвите му в НАТО. За досието на т.н. „падишах“ няма да чуете и дума.
Лечение има. Лустрацията днес би имала незначителен ефект. Истинските мръсници са отдавна покойници. Единствено и правилно решение е пълната дигитализация на съществуващите документи и публичен достъп до същите. Цялата информация без зачерквания, покойници, доносници и реактивирани. Всичко до дъно. Цялата истина.
Да, ще има болка, ще има омраза, ще видите роднини, приятели, колеги. Ще имате право на обяснение – принуден, изнудван, без съгласие, патриот, по служба, несъзнателно…
Истината, цялата истина.
Останалото е рекет.”

Малко по-късно на своята страница реагира основателно и един от членовете на комисията.

Екатерина Бончева:

„Приятели ми се обадиха възмутени от писанието на г-н Минеков след обявяването от нашата Комисия на 87-те сътрудници на ДС в кандидат депутатските листи.Позорен факт
,който сам по себе си,показва,че политически и икономически зависимости с комунистическите служби-наши и на бивши “братски държави”все още са си живи и здрави./Справка- т.нар. шпионска афера/.
И го прочетох.Не само го прочетох,но и се обадих по телефона преди минути на г-н Минеков. Направих го единствено заради паметта на неговия тъст РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ,с когото добре се познавахме и който често идваше в Комисията,говорихме си,давах му книги от Чешката комисия,той беше чешки възпитаник.
Това и казах на г. Минеков. Разговорът с него обаче ми даде ясна представа,че човекът така е обсебен от свръхегото си,от битката си с един бивш министър на културата,от неосъществените си политически амбиции,че оцапва всичко около себе си,за съжаление.
Ще кажа за публиката,че няма вярна и дума от неговото писание.
Каня всеки ,който има интерес да дойде да се запознае не само с работата ни,но и с архива.Както и с документите на публичните личности,които сме проверявали. Те са достъпни само с едно заявление.Преди 2 години в ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ отворихме Архива в Банкя.Над 300 души дойдоха само за 1 ден.Не си спомням г.Минеков така болеещ за прозрачност да беше сред тях.
Изгубих малко от ценното си време за да обясня -първоначално-спокойно и любезно на г.Минеков всичко това,но...ти му казваш ДОБЪР ВЕЧЕР,ТОЙ ТИ КАЗВА УТРЕ ВЕЧЕР.
Няма да се занимавам да опровергавам неистините и измислиците му,свързани със заплати,криене на документи и т.н. Включително и смехотворни приказки,че той бил предлагал членове на Комисията,немам нерви.
Само ще кажа-жалко,че подобни фалшиви герои все още са на сцената.
P.S.Няма да влизам в дискусия по темата във FACEBOOK."

e_bncheva_1_.jpg