Министър Божанов: Фейсбук атакува потребители с фалшиви новини, отказват обяснения за политиките си

Божидар Божанов, хакерски атаки, Фейсбук, фалшиви новини, Путин, тролски фабрики

Божидар Божанов, хакерски атаки, Фейсбук, фалшиви новини, Путин, тролски фабрики

Все по-често Фейсбук препоръчва на читателите си фалшиви новини като, че Путин е умрял още 2018 година, и сега е заместен от двойници. Подобни новини има и за руската инвазия в Украйна и случващото се в Донецк. Това обяви по Нова ТВ Божидар Божанов, министър на електронното управление. Той обясни, че е направил запитване до Фейсбук, но не е получих логично обяснение, защо точно той е бил избран да бъде облъчен с фалшивите новини.

Ние нямаме представа как работи алгоритъмът им за подбор на информация и предлагането и на потребителите. Коментирали сме с Фейсбук да спрат действието на тролските фабрики на територията на България. Нямаме достатъчно данни от тях, какво точно се случва вътре в тяхната система, за да има яснота, какъв е мащабът на тази дезинформационната кампания. Знаем, че сега пишат кодекс за добри практики, но аз съм скептик как ще стане тази регулация, признава министърът.  Той коментира още, че Фейсбук са намалили изключително много информацията, която изнасят навън за обществото. Според него налагането на месна регулация не е удачно, ефект може да се постигне само на общоевропейско ниво. 

Говорил съм с колеги от Чехия, Латвия, Естония и те имат същите проблеми при липсата на регулаторна рамка. На този етап няма информация, че Фейсбук събира информация от лични разговори на потребители, те отричат, но аз имам съмнения за тяхната коректност, обясни Божанов. Той разкри, че през последните седмици е имало хакерски атаки срещу Държавната агенция за бежанците и Комисията за водно и енергийно регулиране са обект на атаки. Целите при такива атаки са да спре работата на въпросната институция и да бъдат извадени данни от масивите й. Преди матурите имало опит да свалят сайта на МОН, но неуспешен, заяви министърът.