Министър Христов: В момента действа моето писмо за едностранно прекратяване на меморандума с "Джемкорп"

Това ще прекрати действието на документа след около 2-3 седмици, посочи министърът

Росен Христов, снимка: БГНЕС

Росен Христов, снимка: БГНЕС


Енергийният министър Росен Христов каза, че в момента действа неговото писмо за едностранно прекратяване на меморандума с американската компания "Джемкорп", което ще прекрати документа след около 2-3 седмици.

Пред Временната парламентарна комисия за установяване на фактите, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиард долара с "Джемкорп" от правителството на Кирил Петков, Росен Христов заяви:

"За момента, въпреки че имаме сериозна индикация от ответните страни, че няма да имат претенции, те не са подписали споразумението за прекратяване, тоест изчакват срока за едностранното прекратяване. И що се отнася за щетите - такива към момента няма установени, но то е, защото още не сме приключили пълната проверка, включително и за щети, причинени от изтичане на информация, този процес продължава. И тъй като анализът излиза от нашите компетенции - на Министерството на енергетиката, сме подали доклад до ДАНС".

Министър Христов: Дисциплинарка за двама служители в МЕ, съхранявали меморандума с "Джемкорп"
Днес депутатите от комисията изслушаха само бившия енергиен министър Александър Николов, но обявиха, че не са получили отговори на своите въпроси.

Бившите управляващи, а сега депутати - Кирил Петков и Асен Василев, както и Лена Бориславова, не дойдоха, за да бъдат изслушани във временната комисия, която се очаква на следващото си заседание да обсъди и доклад със заключенията си по темата.