Минута мълчание за прегазените момичета и граждански протест

Хората настояват да последват оставки и уволнения

Граждани се събраха на протест с искания за повече контрол от страна на Пътната полиция, мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и справедливи наказания за нарушителите се провежда между булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" в центъра на София, където снощи загинаха две млади жени, блъснати на тротоар, а таксиметров шофьор беше ранен. Кръстовището беше затворено за движение, преминаваше единствено общественият траспорт, предаде БНР. 

С падане на колене и минути мълчание столичани почетоха паметта на двете жени, загинали във вчерашната катастрофа. Те донесоха много цветя и свещи в тяхна памет.

Протестът на гражданите, организиран в социалните мрежи, започна около 18:30 ч. Демонстрантите настояха за бързи държавни мерки, за да се спре безнаказаността по пътищата.

Те настояват да последват оставки и уволнения за тези, които са допуснали шофьорът с множество нарушения да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа и да се предприемат спешни акции срещу всички останали шофьори с десетки нарушения на път. Също и да се предвидят по-строги санкции за грубите нарушители, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви, посочват организаторите на протеста.

Тротоарът на кръстовището между булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" се оказа тесен за множеството хора, които се събраха тази вечер на мирен протест с искане за по-добро законодателство за престъпления на пътя.

В памет на двете млади жени, които загинаха при жестоката катастрофа, столичани донесоха много цветя и запалиха свещички.

На мястото на инцидента - кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", таксиметрови шофьори по-рано днес блокираха движението в знак на протест. Събрали се спонтанно, те натиснаха клаксоните. Действията им са провокирани от това, че шофьорът причинил катастрофата, удря с колата си и таксиметров автомобил, а сред пострадалите при тежкия пътен инцидент е 52-годишен шофьор на такси. За щастие мъжът е само с контузия на главата. Прегледан е от екипите на Спешна помощ, но е отказал хоспитализация. Две млади жени – на 22 и 26 години, обаче загиват.

Жители на столичния квартал "Лозенец", където се намира и кръстовището, на което стана тежкият инцидент, разказаха, че са виждали и преди колата, причинила катастрофата, да се движи с висока скорост по булевард "Черни връх".

Те поискаха по-голям контрол от страна на Пътната полиция. Протестиращите затвориха за движение булевард "Черни връх".

Предстоят множество експертизи, които ще изясняват редица детайли – от скоростта, с която е управляван автомобилът, кръвна проба на задържания за шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества, валидността на свидетелството му за управление, издадено в чужбина, подменените регистрационните табели.

Същевременно разследването продължава и в посока установяването на самоличността на негов спътник. На етапа е уточнено, че същия ден шофьорът, причинил катастрофата, 35-годишният Георги Семерджиев, е извършил още едно пътнотранспортно нарушение. Разследването по случая се води от Националната следствена служба