Народен глас По-ниският и незаконен двойник на Пилон “Рожен” в Ямбол

Преди седмица в общественото пространство се завъртя новината, че в парк “Боровец” в Ямбол ще бъде издигнат по-нисък двойник на Пилон “Рожен”. Местните медии обаче от месеци тръбят за съмнителната законност на ямболския пилон, още повече заради спорния ПУП на парка, за който вече сме писали.

Няколко са обществените поръчки, които са били обявени за изграждането на пилона в парк “Боровец”. В хода им цената набъбва драстично. Междувременно пари се събират и чрез дарителска кампания във Facebook. Към април тази година средствата са 215 хил. лева. 

 Строителството се извършва на територията на парк “Боровец” без действащ подробен устройствен план на парка. Наложена е и забрана с решение на общинския съвет в Ямбол от 2019 г. за поставяне на преместваеми обекти до приемане на действащ ПУП, заяви пред ФрогНюз Тодор Стоянов, член на гражданска група "Свободен от корупция" Ямбол. 

 Подробният устройствен план е всъщност изключително важен документ, защото той урегулира по изцяло нов начин територията на парк “Боровец” и нейното предназначение, имотите, които се обособяват там и нещата, които се строят. Спорният ПУП за парк “Боровец” се оспорва в Административния съд в Ямбол. Въпреки това през вратички в закона и игра с понятия кметът Валентин Ревански успява да загради терен към частния семеен хотел-ресторант и да построи напълно неправомерно дискотека, за която плаща нищожен наем. 

 Фактът, че въпросния ПУП все още не е влязъл в сила предполага, че въпросната забрана, приета от Обс - Ямбол през 2019, е действаща и в момента. Това означава, че извършените строително-монтажни работи с цел изграждането на фундамента и монтирането на пилона са незаконни, посочват в свой сигнал до няколко институции от Сдружение “Бъдеще за Ямбол”.

 Окръжната прокуратура в Ямбол обаче отказва да образува наказателно производство. Мотивът - липсват данни за извършено престъпление, не се посочват конкретни факти за евентуално престъпление, които да подлежат на проверка.

 Решението е обжалвано пред Апелативната прокуратура в Бургас с мотив, че предходната инстанция се е произнесла “без мотиви, без извършена проверка, която обаче намира жалбата за напълно основателна и отменя решението на Окръжната прокуратура, с което се отказва образуването на досъдебно производство.

 Как обаче пилонът е изграден и открит с фанфари - не е ясно. Ясно е, че общината и кмета Ревански се хвалят с трибагреника.

“Освен това Пилон "Боровец", не просто пилон, а пилон с фундамент. Фундаментът е строителство. Над 200 тона армиран бетон има в него. Част от него е вкопан в земята, останалата над повърхността 7/7/2 м.”, допълва Стоянов пред медията ни. 

 РДНСК-Ямбол също имат становище, че става дума именно за строителство, а не за преместваем обект.

“Кметът Ревански противоречи на РДНСК и твърди, заедно гл. архитект, че пилонът всъщност е "сглобяема стоманена мачта с височина 55 метра, доставя се като готово изделие, сглобява се на обекта с автокран върху фундамент, който е неразделна част от преместваемия обект". А трайната практика на ВАС е, че "преместваем обект, е който без да се нарушава неговата цялост ведно с фундамента, може да бъде преместван на друго място, без да се променя предназначението и неговата индивидуализация". След като кмет и гл.архитект сами признават, че пилон и фундамент са неразделни, нека ги преместят като едно цяло от Боровец. Строителството им и без това е в нарушение на Закона за устройство на територията - без подробен устройствен план”, коментира още Тодоров.

 “Пилонът го водят "монументално-декоративен елемент". Монумент (monument) означава паметник в над 30 езика. Пилон (pylon) в много езици означава стълб, колона за издигане на знаме. Т.е. пилонът със знаме и без знаме, метална мачта, не е паметник, не е монумент. Едва ли законодателят е очаквал, че под "монументално-декоративен елемент" ще "подпъхнат" 50-100 метрови пилони. Пилонът няма и нищо декоративно в него... освен лъжата, че е "преместваемо съоръжение", допълва Стоянов.

Сдружение “Бъдеще за Ямбол” счита, че зад съоръжението стои друга цел - кметът Ревански има намерения да я използва като ретранслаторна кула. Такава обаче вече има и то в непосредствена близост. 

Според Тодор Стоянов пилонът заплашва телекомуникациите и интернет връзки, които кулата осигурява денонощно вече над 20 години в Ямбол и региона. По делото срещу спорния подробен устройствен план в Административния съд в Ямбол служителите на общината дори излъгали експертите, че кулата и ретранслаторната станция не работят и “съоръжението е престанало да функционира около 1994-1995 г. по данни на общината”. 

Източник: Frognews