Наталия Киселова: Проблемът е дали президентът ще остави за началото на януари обнародването на бюджета

Наталия Киселова

Наталия Киселова

"В утрешния ден предстои заседание на Комисията по конституционни въпроси. Не мога да кажа дали тя ще бъде също парализирана поради дейност на народните представители от "Възраждане“, БСП и "Има такъв народ“, но можем да прогнозираме, че евентуално ще има проект на доклад за второ гласуване на конституционните промени в началото на другата седмица", каза пред "Фокус" преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

"Дали поведението на депутатите от опозицията ще бъде такова, вече е въпрос на тяхно решение, разбира се, но както конституционните промени, така и Законът за държавния бюджет, според мен, е по-важен от гледна точка на това, че засяга всички, абсолютно всички нас, и отделните хора, разбира се, общините, юридическите лица, държавните учреждения. Обичайно в тези дни преди или около приемането на бюджета досега, когато процедурата си е вървяла в рамките на нормалното, винаги са се оставяли дни, в които законът да бъде прегледан от президента, респективно обнародван, и да влезе в сила на 1 януари. Като гледаме датите на календара, дори Народното събрание да се справи в следващата седмица, с питанка е възможността да се справят, държавният глава има 15 дневен срок, в който да обнародва приетите закони", прогнозира Киселова. 

Според нея, при добра воля от негова страна в работните дни, които са между коледните и новогодишните празници, той може да обнародва, но не е длъжен, и спокойно може да планира за началото на януари обнародването на Закона за бюджета.

"Правилата за конституционните промени предвиждат 7-дневен срок, в който да бъдат внасяни предложенията. И вече въпрос на последваща организация е да се придвижат напред. Правилникът за организацията и дейността на Народно събрание предвижда, че когато то е във ваканция, не текат, т.е. сроковете по правилата, които бяха приети за конституционната промяна, ще спрат, и ще започнат да текат на 10 януари, когато приключва ваканцията.", смята Киселова.

"Проблемът, според мен, е по отношение на бюджета. Притесненията трябва да бъдат как изглежда бюджетът, в какви срокове ще бъде приет и дали забавянето няма да се отрази негативно върху нормалното функциониране на съвместния ни живот", каза още Наталия Киселова.