Neue Zürcher Zeitung: България не е образцов партньор на Запада, но не е и съучастник на Москва

Докато премиерът Борисов демонстрира прозападна позиция, президентът Радев поддържа близостта с Москва", казва изданието

"Югоизточна Европа е важна плацдарм на кремълската политика на дестабилизация. Макар че много страни в региона са традиционно проруски, те имат собствено достойнство. Това демонстрира България", пише швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung.

"Българските власти проявяваха слаб интерес към разследването на отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 година. Но настроенията се промениха. На 24 януари правителството на България заяви, че двама служители на руското посолство трябва да напуснат страната във връзка с делото "Гебрев". Ден по-рано главният прокурор Иван Гешев повдигна обвинение на трима членове на руското военно разузнаване ГРУ. Единият от тях, Денис Сергеев (познат и като Сергей Федотов), също се издирва във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал. При това има свидетелства, че още един от членовете на триото, отровило Гебрев, е координирал покушението срещу Скрипал", се казва в статията.

"Подобни операции на спецслужбите са част от стратегията на Русия за водене на хибридна война чиято цел е да попречи и намали западното влияние с малки усилия", пише авторът Фолкер Пабст.

"Освен България и Черна гора в последните години с руските спецслужби бяха свързани актове на политически саботаж в Северна Македония, Гърция и Молдавия. Наред с традиционно силната позиция на Москва в някои региони свобода на действие на руснаците дава и бездействието на Запада и изчезващата перспектива за влизане в ЕС", отбелязва той.

"България и Русия са свързани с тесни отношения. Например, в енергийните въпроси страната практически изцяло зависи от Русия. Целият газ тя получава от "Газпром", планира се строителството на втора АЕЦ по руски образец. Руската компания "Лукойл" е най-голямата компания в България", се отбелязва в текста.

"Българите са много приятелски настроени към Русия. Според едно проучване 73% от българите имат положително отношение към "голямата православна държава". Това е свързано с културни, религиозни и исторически причини. България получава независимост след Руско-турската война от 1878 година. В центъра на София и до сега се издига паметник на цар Александър II, "Освободител".

"Русофилството в България изпъква дори на фона на Сърбия,

още един верен съюзник на Русия: там, за разлика от Югославия, останаха съюзници на Москва дори по времето на социализма. Малко преди влизането на България в НАТО руският посланик нарече България "троянският кон на Русия в Съюза".

"България не е образцов партньор на Запада, но не е и съучастник  на Москва. Страната по-скоро се опитва да съвмести несъвместимото и да поддържа отношение и със Запада и с Изтока. През миналата година започна работа по строителството на тръбопровод към терминала за сгъстен газ в Гърция, чрез който България ще може да получава американски газ. През януари българският премиер в качеството на почетен гост взе участие в тържественото откриване на руско-турския газопровод "Турски поток" в Истанбул. Газопроводът през Черно море още повече ще засили позициите на Русия в Югоизточна Европа", се казва в статията.
"През юли София реши да обнови старата си, все още съветска авиация с американски самолети F-16 и така да повиши съвместимостта си с партньорите от НАТО. 
В същото време се носят слухове, че Кремъл иска да купи за неизвестни цели огромен спортен комплекс на черноморското крайбрежие.
Опитите да се намери баланс между Изтока и Запада се отразяват дори във висшите държавни институции. Докато премиерът Борисов демонстрира прозападна позиция, президентът Радев поддържа близостта с Москва". 
Влиянието на Москва е факт. Но е безспорно и това, че зависимостта трябва да бъде намалена", коментира изданието.
"Алтернативният маршрут за снабдяване с газ през Гърция засили позициите на България в преговорите за цените с "Газпром". С подкрепата на  Запада София може да си позволи и решително да реагира на особено безцеремонните операции на руските спецслужби. 
Но най-действената стратегия срещу руските опити за дестабилизация на региона е решителното участие на Запада", прави заключение Neue Zürcher Zeitung.
Превод: Faktor.bg