Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, за да реши за Шенген

Николай Денков

Николай Денков


"Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, който ЕК ще представи в първата седмица на юли и въз основа на заключенията в него, ще реши дали ще ни пусне в Шенген", стана ясно от думите на премиера Николай Денков в Брюксел, където участва в срещата на върха на лидерите от ЕС.

"Нидерландия очаква от нас също така да преодолеем и различията си с Австрия - другата страна, която е против приемането ни в Шенген. Срещата на върха в Брюксел приключи без заключения за миграцията заради съпротивата от страна на Унгария и Полша", каза премиерът, цитиран от БНТ.

"Разбрахме се с австрийския канцлер за посетя Австрия възможно най-скоро, въпреки че имаше скорошни визити, за да представим резултатите от пилотния проект, който започна през март от предишното правителство и трябва да го развием още повече и също така да договорим, ние имаме предварително съгласие, как да се включат техни експерти - граничари, митничари да дойдат на границата, за да се уверят на място какво правим ние и съответно да споделят и опит, който имат в тяхната граница с други държави", каза Николай Денков.