Николай Ненчев: Прокуратурата ни обслужи чужда държава, съветските паметници стоят, защото нямаме евроатлантическо мнозинство

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Прокуратурата обжалва оправдателната присъда на СГС на Николай Ненчев за ремонта на самолетите МИГ-29,  базирана на  основния мотив, че един министър е политическо лице и има право да отстоява политиката на държавата която представлява. Бившият военен министър коментира действията на прокуратурата в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа. 

„За мен това не е изненада, а очакван акт, след който този процес ще продължи. В това дело се говори, като че ли аз съм сключил някакъв договор на тъмно. Договорът беше обсъждан многократно в комисията по отбрана от всички политически сили и получих много голяма подкрепа. Той беше подписан и от Министерски съвет и беше подкрепен от Народното събрание с огромно мнозинство, много по-голямо от това, което имахме по онова време с ГЕРБ и Реформаторския блок. Аз съм готова да нося своята лична отговорност. Прокурорката, която води делото досега срещу мен и изгуби катастрофално, сега е заместник-главен прокурор (Десислава Пиронева – б.р.)“, коментира Николай Ненчев. 

„Да не говорим за всички останали ползи. На първо място това бяха бързите срокове. Ние получихме два полски двигателя, които получихме в момента, в който подписахме договора. На второ място това са много по-ниските цени, които ни предложи полската държава. Освен това, понеже става дума за страна от Европейския съюз, ние не сме плащали данъци и такси. Получихме дори и гаранция от Полша, т.е. по онова време по възможно най-бързия и ефективен начин решихме един казус. Това е абсурдното в самото дело и няма никакво друго основание да считаме, че неговият характер е свързан с търсенето на истината, защото тя е достатъчно красноречива. Според мен прокуратурата в случая много опасно се е поставила в услуга на една чужда държава. Аз бях обвинен, че съм ощетил руска компания, но никой не говори за защитата на националния интерес. Мен не ме интересува коя чужда компания съм ощетил, а дали съм защитил българския национален интерес, което е факт“, каза още бившият военен министър. 

„Темата с евроатлантизма остава на заден план. В народното събрание няма ясно изразено евроатлантическо мнозинство. Силно се безпокоя с това, което се случва. Темата за членството на България в НАТО и в ЕС се поставя няколко пъти на ден. Виждам, че позицията на БСП в случая е твърде странна. От една страна левицата подкрепя това членство, но във всеки удобен случай се опитва да го представи в изключително негативен план. От друга страна се обслужват интересите на Русия. Ние вече работим по изграждането на изключително силен и единен евроатлантически проект, който да отстоява интересите на България в тези две институции. БЗНС много ясно и последователно е следвал тази политика през последните 100 години. Надявам се в началото на юли да обявим намеренията си в този смисъл. По-скоро говорим за коалиционен формат. Ще настоявам всички неправителствени организации, движения и партии да имат ясно отношение към членството ни в ЕС и НАТО“, заяви лидерът на БЗНС. 

„Ние не получихме ясни доказателства, че проектът АЕЦ „Белене“ ще е ефектива, както и за щетите, които би могла да нанесе. Икономически не беше обосновано къде този ток ще се изнася. Освен това, разходите са много големи. Само до момента са платени 2 млрд. лв. Аз съм бил и ще бъда категорично изграждането на тази електроцентрала. По темата за проекта „Балкански поток“ ние сме за диверсификация. Проведох серия от разговори. Идеята е той да се използва не само за руски газ, а да има и друга опция. Цената на петрола и на газта падна драстично. Полша,  а и други страни внасят вече втечнена газ от САЩ, която се оказва и по-евтина. Ние поощряваме действията в този смисъл. Трябва да работим за ограничаването на всякакви икономически зависимости от Русия“, категоричен е Ненчев. 

„Липсата на евроатлантическо мнозинство в парламента е основната причина съветските паметници да не се премахват. Колкото и идеи да имаме, ако нямаме ресурс, то няма как да бъдат реализирани. Ще излезем с много ясна и качествена платформа за всички политически и икономически сфери. В Полша и Чехия например намериха решения на всички тези проблеми и виждаме, че това не е трудно. В политиката, която водя, има ясни тези спрямо руската, агресия и инвазия, съветските паметници и хибридната война, която до ден днешен продължава да влияе върху политическия живот у нас“, казва още бившият военен министър.