Обмисля се замяна на антивируса "Касперски" в държавната администрация

Министерството на електронното управление вече обмисля препоръки за използване на антивирусния софтуер „Касперски“. Германската агенция за ИТ сигурност препоръча наскоро софтуерът да не се използва, като предупреди за възможни уязвимости на руския софтуер. На този етап се правят само анализи, обясни пред БНР министърът на електронното управление Божидар Божанов:

„Тук е важно да уточним, че по-добре „Касперски“, отколкото никаква. И докато администрациите стигнат през процеса да си обновят антивирусната, трябва да останат поне с някаква, така че не сме им казвали „спирайте“. Ние мислим, дали да препоръчаме смяната му, но не мислим да наредим, с какво да бъде сменен“.

Нидерландия вече забрани използването на руската антивирусна програма „Касперски“. Още през 2018 г. правителството там реши, че руският антивирусен софтуер вече не може да се използва „заради гарантиране на националната сигурност“. А съмненията бяха, че той може да бъде инфилтриран от държави. И макар докладите на нидерландските власти никога да не станаха публични, компаниите също бяха призовани да спрат да го използват. Още през 2018 година компанията отрече да е помагала или да помага на правителства за кибершпионаж или кибер-офанзивни действия. И определи настроенията като резултат от „геополитически въпроси“. Но и към 2018 дори и американското законодателство беше вече забранило ползването на софтуера за защита. С мотиви, че компанията има връзки с руското правителство. 

„Касперски е частна глобална компания за киберсигурност и няма никакви връзки с руското или друго правителство“, написаха и преди дни те, когато германската разузнавателна служба посъветва институциите и фирмите в страната да заменят антивирусния софтуер.

 „Заради войната в Украйна рискът от кибератаки от Русия се счита за по-голям. Облачните услуги на софтуера трябва да поддържат постоянна, криптирана връзка със сървърите на производителя. Следователно доверието в надеждността и самозащитата на производителя е от решаващо значение“, написа в предупреждението си германската разузнавателна служба. 

В България тепърва започва да се мисли по този въпрос, става ясно от думите на министъра на електронното управление Божидар Божанов. Министърът не посочи каква част от администрацията използва антивирусната програма. Но причината била, че Регистърът на информационните ресурси не е би поддържан в достатъчно актуално състояние. Иначе Божанов не очаква проблеми.  

Само преди дни специализираните издания съобщиха, че „Касперски“ е бил принуден да отрече, че е бил обект на кибератака от украински хакери. В изявление те са посочили обаче, че ще продължат кампанията си, докато Русия не прекрати военните действия срещу Украйна. Извън темата за антивирусните програми, министърът на електронното управление Божидар Божанов каза, че е преминало общественото обсъждане на техническите спецификации за електронната идентификация. Сега остава анализът и изработката на софтуера, Заедно с „Информационно обслужване“. 

Няма промяна в киберсредата в България заради войната в Украйна, каза Божанов.