Обсъжда се закриване или преструктуриране на Държавната консолидационна компания


Министерството на икономиката обмисля да закрие Държавната консолидационна компания, която обединява държавните предприятия в структурата на министерството. Предвижда се дружествата да бъдат обединени в четири основни направления, без да бъдат приватизирани, съобщи министър Богдан Богданов.

Миналото лято той смени изпълнителния директор и борда на директорите на Държавната консолидационна компания, която управлява предприятията в системата на министерството. Новото ръководство беше назначено временно за шест месеца и работи с намалени наполовина заплати.
След анализ на дейността на предприятията, които ДKK обединява с капитал от 1,2 млрд. лв., с липса на финансови отчети за две години - 2021 и 2022 г.  и с установени нарушения за 700 млн. лв., министър Богдан Богданов заяви, че няма смисъл от функционирането на такава огромна структура:

"За приватизация не се говори в момента, но трябва да спрем възможността за корупционни практики при възлагане, харчене на пари без обществени поръчки, без финансови обосновки и анализи, залагайки държавни предприятия, взимайки кредити за обезпечаване на тези разходи. Това трябва да го прекратим".

Планът за държавните предприятия те да бъдат преструктуриране в четири направления - чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, минерали, метали и суровини:

"Да зададем основата, при която тези предприятия оттук нататък да могат да се развиват на пазарен принцип".

Програмата ще бъде предложена на Министерския съвет, на политическите лидери и ще бъде обсъдена в Комисията по икономика в парламента, съобщи още Богдан Богданов, цитиран от БНР.

Идеята за закриване на ДКК се роди по времето на Кирил Петков като министър на икономиката и беше спряна от Корнелия Нинова, когато пое ръководството на министерството.

Министърът на икономиката Богдан Богданов, чието име се спряга да е сред министрите, които ще бъдат освободени при ротацията на премиерите, коментира, че не участва в политически решения и в политическите разговори, а изпълнява приоритетите на своя мандат.

"Все още не сме на етап, в който обсъждаме тези стъпки. Ние сме поели ангажимент да свършим заложените задачи и работа. Ще продължим да си ги вършим дотолкова, доколкото тези приоритети, които ние сме заложили като важни, имаме възможност да ги изпълняваме. Ако имаме възможност и подкрепа, значи сме на прав път и си вършим работата. Ако по някаква причина нямаме такава подкрепа, дискутираме в случая с премиера и вицепремиера какъв е подходът оттук нататък".