Обсъждат изграждането на Национална детска болница в парламента

Изграждането на Национална детска болница влиза за обсъждане в парламента.

Проектът на решение за необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на Национална детска болница е внесен в НС още в края на миналата година от депутати от управляващото мнозинство.

Първите три подписа са на председателите на парламентарните групи на ГЕРБ - СДС Бойко Борисов, на ПП - ДБ Кирил Петков и на ДПС Делян Пеевски.

Споразумение с Европейската инвестиционна банка по фаза 2 за изграждането на Детска болница
Проектът предвижда в 7-дневен срок от приемане на това решение министърът на здравеопазването да представи в НС отчет, изготвен след цялостен одит на резултатите и разходните средства за дейностите по създаване на Национална детска болница от "Здравна инвестиционна компания за детска болница" АД.

На здравния министър се възлага още до 30 дни да представи в Народното събрание план за ускорено изграждане на болницата. След представянето му министърът се задължава да предоставя ежемесечно отчет в Народно събрание за напредъка по проекта. Миналата седмица депутатите отхвърлиха предложението на БСП за създаване на временна комисия за свършеното досега.

В програмата на народните представители е включено и окончателно приемане на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чиято цел е повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти на територията на България и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран паралелен износ.

След като миналата седмица бе обект на ожесточени спорове, днес Законът за устройство на черноморското крайбрежие отново ще бъде прекрояван – този път за да уредят достъпа на хората с увреждания до морските плажове.