Откриха македонския клуб в Благоевград - присъстваха Мицкоски и представители на президента на РСМ

Джамбазки определи това като провокация

Християн Мицкоски

Християн Мицкоски

Откриха македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, предаде БНР. На откриването присъства лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и представители и на президентската институция на страната.

Час преди началото на церемонията ВМРО организира протест, но не се стигна до напрежение. 
Евродепутатът Ангел Джамбазки определи откриването на клуба като провокация. 

"Когато е държавен клубът и когато има взаимното уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние днес идваме тук, слагаме изложба срещу културния клуб, която изложба виждате дейци на организацията ВМРО. Аз много се надявам г-н Мицковски да дойде да ги погледне хубаво, тъй като той е председател на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора за какво са воювали, две трети от тях са родени и загинали в днешна Македония. Защо това е провокация днес и защо ние не сме съгласни с него, защото македонската държава сама си нанася щета. Хората, които тук говорят, съдействат и искат да направят това нещо тук в гаража отзад са сепаратисти. Тези хора искат да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случаи вреди и на нашите отношения и затова и посещението на г-н Мицковски тук вреди на тези отношения." - заяви Джамбазки.

Християн Мицкоски заяви подкрепата си за "македонците от другата страна на границата".  

"Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос." - заяви  Мицкоски, цитиран от БГНЕС. 

"Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България", продължи той.

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: "Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България."

"Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб", каза още Мицкоски.