Първан Симеонов: Борисов опитва да омекоти потенциална загуба, представя състезанието като неполитическо

Първан Симеонов

Първан Симеонов

„Борисов е всичко, но никога скучен. Това е изводът на вчерашния ден”, заяви пред Нова телевизия ПР експертът Пепи Димитрова.  

Тя, медийният експерт доц. Георги Лозанов и политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов коментираха кандидатите за предстоящите местни избори. Една от изненадите се оказа името на Антон Хекимян.

„За демокрацията е важно да има устойчиви партии. А непрестанното номинирането на ключови позиции на надпартийни хора убива партийността. Стори ми си леко обидно за хората, които години наред – включително за Георги Георгиев, който положи толкова усилия последната година и половина, да бъде издигнат кандидат, който няма общо с партийния живот на ГЕРБ”, продължи Димитрова. „Но това е поредният ход на Борисов, с който вкарва в капан ПП-ДБ. Той им подарява кметското място за сметка на Общинския съвет, а кметът е винаги заложник на решенията на Общинския съвет. Така че ще видим може би едно управление в София, сходно на това, което виждаме в националния ниво”, коментира Пепи Димитрова.

Според доц. Георги Лозанов принципно има конфликтни интереси в това да минаваш от едната роля в друга, макар че е доста широко разпространена практика. „Аз не мисля, че това само по себе си е кой знае колко укоримо. Въпросът е, че пада върху ГЕРБ един товар, който увеличава подозрението, че ГЕРБ има „топли връзки” с медиите, които се превръщат в политически ресурс в определени моменти”, каза доц. Лозанов. „Но, според мен, тази медийна тема е един акцент в повече около тези избори, защото целите избори са малко тип „боговете са полудели”. Никой не е на мястото си, имам чувство, тази картина”, каза доц. Георги Лозанов.

Той даде и примери.

„Първо десните извадиха човек, който беше провокация за част от електората заради своето минало. След дълго чакане Борисов изведнъж е с човек от съвсем друг репертоар. БСП изваждат един синдикален лидер и го преместват на този терен. Дори „Възраждане” с много по-тихи и не с характерна риторика и агресия на говоренето на партията. Само, може би, ИТН където винаги са  сценаристите, но те поначало са персонажи извън политическата картина. Така че имаш чувството за това, че политическата картина е разбъркана и това дойде, според мен, по една причина с две измерения - отпадна най-тежкото напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и защото електората ориентация и дезориентация по отношение на София няма голяма валидност. Електоратът на София е евроатлантически. Няма да има сблъсък. Аз не му виждам политическата драматургия”, каза Лозанов.

Според политолога Димитър Ганев ГЕРБ е в серия с надпартийните кандидати. Той даде примери и с професор Анастас Герджиков, професор Николай Габровски.

„В случая основната цел, която беше поставена, беше излизането от политическата изолация. Смятам, че Антон Хекимян не се вписва точно в тази линия на излизането от политическата изолация, защото това до голяма степен се случи. Основната идея тук е, че първо изборите ще се решат в два тура. Винаги един партиен кандидат може да расте между първия и втория тур по-малко, отколкото един надпартиен кандидат. Идеята на един надпартиен кандидат е да увлече повече периферия, която по принцип е по-трудна територия за един партиен кандидат. Освен това, Антон Хекимян очевидно не е свързан по никакъв начин с управлението на столицата. Все пак ГЕРБ имат присъствие в управлението на Столична община от 18 години. Няма как такова нещо да не тежи. Вероятно се търси някаква форма на освежаване, на разтоварване на тази тежест”, заяви Ганев.

Това обаче било нож с две остриета.

„В една такава ситуация твърдият партиен електорат започва да скърца. Тук е много важен балансът - хем да не обидиш твоите, хем да търсиш периферията сред другите”, смята Ганев.

Според Първан Симеонов това е кандидатура „от немай къде”.

„Поредица сондажи, които вероятно и ГЕРБ са правили, показват, че „домакин” на това състезание е кандидатът на сините в София. Струва ми се, че Борисов не е имал много вариации. Първото, което той се опитва да направи, е да омекоти потенциална загуба, като представи състезанието като неполитическо. Доколкото ми е известно, той се опитва да го представи като шоу, като спорт. В случая ще има медиен ефект. Второто, което се опитва да направи, е да се създаде усещането за надполитическа кандидатура и разбира се да се отвори ветрилото на втория тур. Това обаче няма да е никак лесно”, смята Симеонов.