Първата среща на турския министър на външните работи е била с Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ, Хакън Фидан и Айлин Секизкьок, снимка: Фейсбук

Мустафа Карадайъ, Хакън Фидан и Айлин Секизкьок, снимка: Фейсбук

"Тази вечер имахме протоколна среща с Министъра на външните работи на Р Турция г-н Хакан Фидан на която обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция", написа в профила си във "Фейсбук" бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ.

Срещата е била в понеделник вечер, буквало непосредствено след пристигането на Фидан в България, а официалната част и срещите с представителите на българската държава са започнали тази сутрин.

Странно и, вероятно, показателно е, че срещата е с бившия председател на ДПС, а не с почетния председател Ахмед Доган или с посочените за наследници и съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Ето как коментира този факт и експертът по национална сигурност Иван Анчев:

"Гръм в рая. За хората, които умеят да разчитат знаците в политиката подобна среща значи МНОГО. В самото начало на посещението на г-н Фидан, веднага след пристигането му в България, в резиденцията на турския посланик в София. В ДПС им предстои да правят много сериозен анализ на този знак. А и като цяло - на всички нас. Дали не е анонс за създаването на една нова, протурска (про-Ердоган), партия в България?"