Пациенти подали десетки сигнали за източване на НЗОК след проверка на електронното си досие

Хората вече ще имат достъп до здравното си досие и без електронен подпис



Десетки сигнали за източване на Националната здравноосигурителна каса са подали пациенти след проверка на електронното си здравно досие. От началото на миналата година до момента е доказано, че най-малко 10 болници са получили пари от Здравната каса за дейности, които не са извършили. Фондът ги е наказал с прекратяване на договорите по най-малко 20 клинични пътеки. Това съобщи изпълняващият длъжността управител на Касата проф. Момчил Мавров.

От септември здравното досие през мобилния телефон ще е по-достъпно. Хората, които нямат електронен подпис ще могат да активират приложението "еЗдраве" в офисите на здравните инспекции, "Информационно обслужване" и Здравната каса в страната.

С новите функционалности приложението вече ще напомня на пациентите кога трябва да отидат на задължителна имунизация. В него ще има и информация какво включва задължителният профилактичен преглед. Освен това всеки ще може да провери какви прегледи и изследвания е платила Касата за него и да сигнализира, ако има съмнения за злоупотреби.