Петър Колев: "Езикът на омразата" е ежедневие в Северна Македония

Петър Колев

Петър Колев

"Аз, може би съм единствения политик в РСМ, който не крие, че е български гражданин. Нашите приоритети е защитата на правата на българите, които живеят Македония. ние сме за бърза интеграция в ЕС", заяви пред бТВ лидерът на партията "Граждански демократичен съюз" в северна Македония Петър Колев.

"Езикът на омразата" е ежедневие в Северна Македония. Спомнете си певеца Гарванлиев, който заяви, че има българско потекло и беше поставен въпроса дали да бъде наш представител", коментира Колев.

"Има две теории - едната е: дайте да пуснем Македония без да се занимаваме с историята. Втората е - нека първо да разрешим спорните въпроси. Нашата партия се застъпва за втората хипотеза. Ние искаме бърза интеграция, но нарушенията на човешките права, равенството на гражданите, особено на българите в Македония, са проблем не за България. Те са проблем за нас, за Македония и искаме като българи да сме равноправни пред собствената си държава" заяви той.

"Нито Декларацията от 1999 година, нито Договорът за добросъседство проработиха. Процесът на дебългаризация цели откъсването на Македония от България. "Езикът на омразата" се генерира от тези исторически раздори, малки деца, българчета са сочени с пръст и наричани "фашистчета", каза още той.

"ние настояваме българите в Македония да бъдат вписани в Конституцията на РСМ като "държавотворен народ", което е историческа истина", завърши Колев.