Петър Москов: Пет болници в София и още толкова в страната имат подготвеност да поемат евентуална вълна

Това не е достатъчно, хората очакват ясен план от държавата, коментира бившият здравен министър

Петър Москов

Петър Москов

„След тези месеци всеки от нас се умори – кой в болницата, кой вкъщи в усилията си да пази себе си и близките си и обществото очаква ясен план и ясни параметри от страна на държавата“, заяви пред БНР бившият здравен министър Петър Москов.

„Ние трябва да кажем на обществото какви са ясните параметри – кои от стойностите на заразяемост на българското население стават опасни, над които вече инфекцията става неконтролируема. Всяка сутрин се съобщават някакви стойности и хората се питат това добре ли е, лошо ли е, а получават уклончиви отговори“, подчерта Москов.

„Какво трябва да направим, за да не се стига до тези стойности, след които инфекцията започва да се разраства и няма „улавяне“, попита той.

„Имаме инфекция, която към момента е заразила над 7 милиона души по света, от които 36 хиляди са починали тази сутрин. Тоест, говорим за инфекция със смъртност от 8% към момента. Няма по-фалшив разговор от разказа здраве срещу икономика“, коментира Петър Москов. 

Според него „има може би 5 болници в София и още толкова в страната, които имат подготвеност, екипи, които по-малко или повече са претръпнали, да поемат евентуална вълна, то това не е достатъчно.