22 Януари, 2025
/

За Коледната трапеза – зимна борания

За Коледната трапеза – зимна борания

снимка: Faktor.bg

Предлагаме ви една по-различна рецепта за постно ястие, което се вписва идеално в празничната традиция на Рождество. Освен, че се готви лесно, то е и много вкусна зимна гозба

Коледа е един от най-светлите и обичани празници от нашия народ. На този ден християните по цял свят отбелязват раждането на Спасител – Исус Христов. Затова и празникът се свързва с Рождество и е наситен с много вярвания, ритуали и обичаи. 

Подготовката за Коледа започва още на 24 декември - Бъдни вечер. В народната традиция особено място имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Централно място на празничната софра заема погачата с паричка, около която се нареждат най-често боб; лозови или зелеви постни сарми с ориз; чушки, пълнени с боб; туршии, тиквеник, плодове, ошав. На трапезата трябва да има сол, за да не влизат болести и да няма раздори в дома. Добре е да присъстват и храни, които набъбват - пуканки, царевица, булгур - за да растат късметът, щастието, здравето и берекета, купичка с мед – за да е сладък живота  на семейството, както и главичка чесън – за да гони злите сили от тялото и дома чак до следващата Коледа.

Ние ви предлагаме една по-различна рецепта за постно ястие, което се вписва идеално в празничната традиция на Коледа. Освен, че се готви лесно, то е и много вкусна зимна гозба.

ЗИМНА БОРАНИЯ

Необходими продукти:

Накълцано кисело зеле ( ½ средна зелка)

2-3 картофа

2 глави стар лук (по желание може да го замените с 1-2 стръка праз)

½ ч.ч. ориз

1 ч.ч. стар фасул

Червен пипер

Сушен риган

Сол (ако е необходимо)

Мазнина (олио, зехтин за готвене или прясна мас)

Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте картофите и лука, след което ги нарежете по подходящ начин, като картофите може да нарежете и на не много едри кубчета. След това кипнете с малко сода стария фасул, който може преди това да накиснете за известно време.

След това сложете зелето, фасула и нарязаните зеленчуци в подходяща тенджера, към която прибавете червения пипер и мазнината (смесването на олио и мас прави ястието още по-вкусно и благо). Залейте с 1 ч.ч. хладка вода. Сложете ястието на котлона за около 1 час на средно силен огън. Когато зеленчуците са почти сготвени, добавете и ориза, който предварително добре сте измили.

Когато боранията е напълно сготвена, поръсете обилно с ригана, разбъркате добре, за да се смесят ароматите. Изсипете ястието в подходяща тавичка и запечете във фурната – докато добие леко загоряла коричка.

И не забравяйте - на Бъдни вечер, когато семейството приключи с вечерята, всички стават едновременно от масата, която не се раздига. Старо е поверието, че през нощта идват покойниците да похапнат от обредната храна, която сте приготвили за празника. 

Сподели:
Домашна саздърма от шилешко

Домашна саздърма от шилешко

Рецептата е проста и лесна, но тя е много вкусна и с нея може да приготвяте бързи и питателни ястия

Mamma mia! Любимата рецепта на Ал Капоне

Mamma mia! Любимата рецепта на Ал Капоне

Едно лесно ястие, но изключително вкусно, което ще ви пренесе в света на италианската кухня и ще ви напомни за легендарния бос на мафията

Обредна прясна погача за Богоявление

Обредна прясна погача за Богоявление

Хлябът е на особена почит на празничната трапеза и има култово място в празника