6 Декември, 2025
/

За Коледната трапеза – зимна борания

За Коледната трапеза – зимна борания

снимка: Faktor.bg

Предлагаме ви една по-различна рецепта за постно ястие, което се вписва идеално в празничната традиция на Рождество. Освен, че се готви лесно, то е и много вкусна зимна гозба

Коледа е един от най-светлите и обичани празници от нашия народ. На този ден християните по цял свят отбелязват раждането на Спасител – Исус Христов. Затова и празникът се свързва с Рождество и е наситен с много вярвания, ритуали и обичаи. 

Подготовката за Коледа започва още на 24 декември - Бъдни вечер. В народната традиция особено място имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Централно място на празничната софра заема погачата с паричка, около която се нареждат най-често боб; лозови или зелеви постни сарми с ориз; чушки, пълнени с боб; туршии, тиквеник, плодове, ошав. На трапезата трябва да има сол, за да не влизат болести и да няма раздори в дома. Добре е да присъстват и храни, които набъбват - пуканки, царевица, булгур - за да растат късметът, щастието, здравето и берекета, купичка с мед – за да е сладък живота  на семейството, както и главичка чесън – за да гони злите сили от тялото и дома чак до следващата Коледа.

Ние ви предлагаме една по-различна рецепта за постно ястие, което се вписва идеално в празничната традиция на Коледа. Освен, че се готви лесно, то е и много вкусна зимна гозба.

ЗИМНА БОРАНИЯ

Необходими продукти:

Накълцано кисело зеле ( ½ средна зелка)

2-3 картофа

2 глави стар лук (по желание може да го замените с 1-2 стръка праз)

½ ч.ч. ориз

1 ч.ч. стар фасул

Червен пипер

Сушен риган

Сол (ако е необходимо)

Мазнина (олио, зехтин за готвене или прясна мас)

Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте картофите и лука, след което ги нарежете по подходящ начин, като картофите може да нарежете и на не много едри кубчета. След това кипнете с малко сода стария фасул, който може преди това да накиснете за известно време.

След това сложете зелето, фасула и нарязаните зеленчуци в подходяща тенджера, към която прибавете червения пипер и мазнината (смесването на олио и мас прави ястието още по-вкусно и благо). Залейте с 1 ч.ч. хладка вода. Сложете ястието на котлона за около 1 час на средно силен огън. Когато зеленчуците са почти сготвени, добавете и ориза, който предварително добре сте измили.

Когато боранията е напълно сготвена, поръсете обилно с ригана, разбъркате добре, за да се смесят ароматите. Изсипете ястието в подходяща тавичка и запечете във фурната – докато добие леко загоряла коричка.

И не забравяйте - на Бъдни вечер, когато семейството приключи с вечерята, всички стават едновременно от масата, която не се раздига. Старо е поверието, че през нощта идват покойниците да похапнат от обредната храна, която сте приготвили за празника. 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза