Петър Славов: Хората вече нямат доверие в изборния процес. Това е тъжната равносметка

Петър Славов

Петър Славов


Ще бъде много тъжно, ако допуснем отмяната на машинното гласуване. През годините то показа, че може да работи добре, коментира пред БНР Петър Славов, кандидат за независим общински съветник, юрист и бивш депутат.

"В момента, в който злите сили махнат машинното гласуване, следващата стъпка ще бъде да махнат и преференциалното гласуване", посочи той.

"Най-после видяхме с очите си това, което подозирахме, което знаехме", посочи относно видеонаблюдението той.

Според Славов се е "сринал тотално големият мит за сигурността на хартиеното гласуване" и се е видяло "черно на бяло какви безобразия се вършат".

Ако е имало проблем с отпечатването на бюлетините от машинното гласуване, това е поради "некомпетентността на хартиеното мнозинство в ЦИК", поръчало ролки не по стандарт, смята Петър Славов, който се пита и "дали това не е направено нарочно".

Във връзка с големия брой съдебни дела, с които се атакуват местните избори, Славов изтъкна, че не трябва да се позволява "вотът на хората да бъде откраднат и да си затваряме очите".

В тази ситуация, при това мащабно нарушение на изборния процес с отмяната на машинното гласуване на първия тур, навсякъде трябва да се брои, колкото и да е тежко, за да се върне поне малко изгубеното доверие, подчерта юристът.

"Хората са гневни. Виждате колко ниска беше избирателната активност, колко много има "Не подкрепям никого". Хората вече нямат доверие в изборния процес. Това е тъжната равносметка."