Петър Стоянов: Четете внимателно обръщението на Путин, не трябва да повтаряме исторически грешки

Петър Стоянов

Петър Стоянов

След започването на войната срещу Украйна, всички анализи са съсредоточени върху това, какво точно се случва там на „терен”. За да разберем, обаче, какво може да се случи в бъдеще и какви са точно целите на президента Путин, трябва внимателно да прочетем неговото обръщение към гражданите на Русия. Само така можем да разберем цялостния контекст на случващото се в Украйна.  

"Президентът Путин дефинира САЩ като враг, нещо повече, нарича ги „империя на лъжата”, а НАТО - ни повече, ни по-малко „само инструмент на външната политика на САЩ”. Легитимната власт в Украйна, в същото обръщение, е наречена „тези сили, които през 2014 г. извършиха държавен преврат в Украйна, завзеха властта и я удържат с помощта на декоративни изборни процедури”. Според руския президент, „водещи страни в НАТО, за постигане на всяка цена на своите собствени цели, поддържат в Украйна крайни националисти и неонацисти.” И така, след като дефинира образа на врага - НАТО и украинските власти, взели властта чрез преврат и поддържащи крайните националисти и неонацисти, президентът на Руската федерация, логично дефинира и целта на започнатата от него война: най-напред ”защита на хората, които в продължение на осем години са подложени на издевателства и геноцид от страна на киевския режим” и веднага след това добавя „ЗАТОВА НИЕ ЩЕ СЕ СТРЕМИМ КЪМ ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ И ДЕНАЦИФИКАЦИЯ НА УКРАЙНА”. Това заяви президентът (1997-2001) Петър Стоянов за "24 часа".

Именно последното изречение, би трябвало да обърне внимание на всички политически лидери и анализатори - не става въпрос само за локални военни действия на територията на Донбас, а за „денацификация” на цяла Украйна. Защо Украйна е дефинирана като „нацистка”, става ясно от препратката към Втората световна война: „опитът да се умилостиви агресорът в навечерието на Великата отечествена война се оказа грешка, която струваше скъпо на нашия народ. В първите месеци, ние загубихме огромни, стратегически важни територии и милиони хора. Втори път такава грешка няма да допуснем. Просто нямаме право. Няма съмнение: господин Путин прави съвършено неуместна аналогия с нацистка Германия и е загрижен, не само за населението на обявилите независимост Луганска и Донецка народни републики, а и за целия народ на Украйна, попаднал според него под игото на едно правителство, което е взело властта с „държавен преврат” и е в сговор с крайни националисти и неонацисти", коментира бившият държавен глава. 

"Нещо повече: в обръщението си, държавният глава на Русия се обръща и към военнослужещите на въоръжените сили на Украйна: ”вие сте давали клетва за вярност на украинския народ, а не на антинародната хунта, която ограбва Украйна и издевателства над същия този народ. Не изпълнявайте нейните престъпни заповеди”. Дори да оставим настрани този маниер - да се говори от името на чужди народи и все в името на тяхното добро, заявката за демилитаризация и денацификация на Украйна и обръщението към нейните военни, трябва да ни стряскат най-много. До сега се обсъждаше, дали руските войски биха влезли само в контролираните от сепаратистите територии на Луганската и Донецката области или биха установили контрол върху целите области, които са много по-големи от ЛНР и ДНР и в които има украински войски. След внимателното прочитане на обръщението на президента Путин, въпросите ни стават много повече. Както впрочем и тревогите", каза още Петър Стоянов.