Петър Стоянович: Трябва да напомняме на Русия откъде дойде азбуката им

Петър Стоянович, архив

Петър Стоянович, архив

"България много ясно научно и последователно трябва да опровергава неистините, които се разпространяват по отношение на нейната история и култура. Българската държава трябва да припознае като първостепенна задача защитата на своята правдива кауза, но това не може да се осъществи, ако тя не влага пари и усилия в тази посока", заяви в интервю за БГНЕС проф. Петър Стоянович, историк, доктор на историческите науки и професор в Института за исторически изследвания на Българската академия на науките.

Според проф. Стоянович, за съжаление, тази защита не винаги става по най-активния и правилен начин.

„Имам достатъчно много колеги от повечето академични звена в България, които са убедени и мотивирани да го правят. Въпросът е, че тази кампания трябва да стартира на едно високо държавно ниво. У нас има достатъчно политици и държавници, които мислят по правилния начин. Тук е въпросът, че невинаги повечето от тях попадат във властта, която трябва да създаде условията за тази национална доктрина. Нуждаем се от ясна финансирана национална доктрина за българския език и българската нация и като цяло за българското бъдеще“, подчерта той.

Проф. Стоянович коментира и все още разпространеното мнение по света, че кирилицата е „руска азбука“.

„И до днес можете да видите в Русия как ви подканят да напишете нещо на „руската азбука“. Това е един вековен рефлекс от минали времена, продължени и днес, когато Москва иска да играя флагман и закрилник на славянството и православието. Не е лесно, но трябва да продължим да им напомняме откъде дойде азбуката им“, подчерта той.

Историкът смята, че трябва да дадем на света ясно да разбере, че в основата на тази азбука, която се ползва и от нас, и от няколко други държави стоят усилията на българския княз Борис Михаил да опази учениците на светите братя Кирил и Методий и да им даде възможност да създадат тази изключителна, епохална новост – да създадат една нова азбука и да убедят доайените на християнския свят да признаят славянския за литургичен език. „В това е и епохалното, което извършил княз Борис“, добави той.