Петко Георгиев: Нужна е система за световна сигурност, която да изключва възможността един човек с ядрено оръжие да шантажира света

Сега е важно да се прекрати и ограничи достъпът на Русия към ресурси, с които води войната

Петко Георгиев

Петко Георгиев

Ядрена заплаха от страна Путин показва безсилие, защото не му се получи сценария за войната. Но тук става дума не само за проблем с Украйна, а за конфликт между Русия и света. Вече можем да кажем, че има и пряка заплаха за България.  Да използваш ядрено оръжие е заплаха за целия свят. Това коментира в студиото на Нова ТВ журналистът Петко Георгиев. Според него от една страна не трябва да се допусне да се изпълни тази заплаха, но от друга страна не трябва Украйна да бъде жертва на този шантаж. Руснаците очакваха, че ще ги посрещнат с хляб и сол, а те ги посрещнаха с коктейли Молотов.

Без съмнение може помощта, която сега западът оказва на Украйна да не е достатъчна. Зеленски от комедиен актьор се превръща в герой, украинците стават символ на свободата. Но това не значи, че Украйна може сама да се справи с Русия, която има огромна военна сила. Действително световната система за сигурност не работи, и Путин за това атакува. Трябва да се състави система за световна сигурност, която да изключва възможността един човек с бутонче за ядрено оръжие да шантажира света, изтъкна Георгиев. Според него дори този конфликт да завърши с надмощие на руснаците, въпросът е какво ще правят после с такава огромна държава.

Не можеш да я държиш с окупационна войска, кой ще плаща заплатите, пенсиите, здравеопазването в Украйна, Путин няма такъв ресурс. Трябва да издържа и окупационната армия и самите украинци. Какво друго ще предложи на Украйна Путин - няма какво.
Сега е важно да се прекрати и ограничи достъпът на Русия към ресурси, с които води войната, това е единственият прагматичен смисъл от тези санкции. Руската агресия в Украйна показа, че не Байдън или лошият Запад са проблемът на руския народ, а ръководството на Кремъл. Но в ситуация на война, народът подкрепя националното си ръководство и на този етап трудно може да се очаква пропукване отвътре, смята Георгиев.