Писмо до Дърев

(надявам се някой да ѝ го изпрати, защото нямам нейния адрес)

Авторът

Авторът

Д-р Любомир Канов


Аз съм фашистка сган, г-н Дърев. А всички, които ме измъчваха по затворите —мен и целите ни родове, докато бащите ви, другарю Дърев, и всичките онези, дето избиха цвета на нашата нация, са елитни красавци. Един от предателите на дедо ми от Лагера Белене, с най-подлите доноси срещу него, защото той се беше опитвал да помага на семейството му, докато онзи чакал да излезе от лагера, имаше в досието от ДС псевдоним “Юнак”. А лагерникът с две присъди излежани в душегубките, по чудо оцелял, земеделецът Петковист, Гичевист и мой родоначалник, в досието си беше наречен “Скот”.

 Ние сме свикнали да ни слагате определения, особено от предателската ви партия, която живя защитена от Шпагина толкова десетилетия. 

Моите названия в ДС и в Наказателното Седмо Отделение в Затвора, освен с четирите ми имена (тоест назад до прадядо), както бяха именувани само политическите и смъртниците, бяха две: 

“Продажник” и “Десидент”

 После някой беше задраскал “е’’-то с химикалка и беше сложил “и”. 

Дърев, вие обичате да ни обезчовечавате, като ни наричате сган, преди да ни избиете. Това е вашият стил. Предпочитате да ни разбиете главите с търнокопи или лопати, за да не вдигате много шум, но заедно с Костадинов-Копейкин и с Шпагина на Путин бихте се зарадвали да ни изправите до стената и да ни разстреляте и с автомати. Ние сме “гадове”. Така ни наричаха вашите следователи от ДС, сган е просто последното допълнение към вашата идеологическа лексика. А защо ли ние 

не ви разстреляхме като Чаушеско,

 когато му беше времето? Когато Времето беше наше? Защото ние сме хора, а вие не сте. Защото душите ви са толкова покварени, че даже се правите на християни, палите свещи, кръстите се, а всъщност сте най-банални тоталитарни убийци. Защото сте наистина сган, точно толкова отвратителна и сродна с фашистите, толкова братска по идеология и практика, че между вас няма никаква разлика. Идете и се покайте господин Дърев, определете се дали сте мъж, жена, човек или човекоподобно и изпитайте поне веднъж най-човешкото чувство, което се нарича срам!

Б.Р. Писмото е провокирано от думи на Велислава Дърева във фейсбук : „Гнусна фашистка сган“, реакция след слязването наа паметника на окупатора.