Политолог: Струва ми се, че много скоро ще трябва да имаме нов премиер

Димитър Аврамов

Димитър Аврамов

„Неспособността на МВР, следствието и прокуратурата да работят заедно показва, че в България има деинституционализация и се проваляме като държава. Това е пир за организираната престъпност в България“, коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов.

„Премиерът казва, че очаква прокуратурата да е на страната на българския народ. Прокуратурата трябва да е на страната на закона. От другата страна ГЕРБ казват, че демокрацията е застрашена. Не, задържането на Борисов не застрашава демокрацията. Това беше един глупав арест, къде е неотложността му", попита той.

За него посланието е, че има „конкуренция на политически племена“.

Според Аврамов не е работа на премиера да свидетелства срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов.

„Струва ми се, че много скоро ще трябва да имаме нов министър-председател. Не говоря за нови избори или разпад на коалицията, а за нов премиер“, смята
политологът.

По думите му работата на Кирил Петков не е да раздава правосъдие, а да обезпечи развитието на страната, да създава консенсус, да води държавата напред и да не се проваляме.

„Един хазартен бос е дал някакви показания и става ясно от свидетелите по това дело, че той е прекарвал при финансовия министър и при премиера някакво време. Ако говориш с финансов министър, или трябва да му вземеш пари, или да му даваш. За нас е важно какви разговори са водени. Това обаче не е ролята на Кирил Петков. Неговата роля е, след като има пет варианта за финансиране на България след коронавирус, поне един от тях да бъде приет“, каза още Димитър Аврамов.