Посолството на САЩ: Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост

Без да се посочва директно, но публикацията е явно в отговор на председателката на СЕМ Соня Момчилова, която смята, че Буча е пропаганда "в обратната посока"

На сайта на американското посолство в България беше публикуван кратък коментар за руската дезинформация и линк към статия на официалния сайт на ЕС: ЕС против дезинформацията, посветена на руските зверства в Буча, Украйна и твърденията на руската пропаганда, че Кремъл не носи отговорността за тях. 

"Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите", пишат от посолството на САЩ и публикуват линк към статията "Клането в Буча: Карта на една година отрицание от Кремъл".

Без да се посочва директно, но публикацията е явно в отговор на председателката на СЕМ Соня Момчилова, която попитана има ли у нас руска пропаганда, първо отговаря "много е деликатно". После обаче добавя:

"Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък."

Междувременно украинското посолство излезе с позиция за репликата, в която думите на Момчилова се определят като "неприемливи и манипулативни". От посолството отбелязват още:

"Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. 

След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, измъчвания и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киевска област."

От украинското посолство очакват от СЕМ опровержение на думите на Момчилова.