Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат на проф. Габровски (Видео)

По решение на нашата парламентарна група номинираме за министър-председател проф. Николай Габровски. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат на проф. Габровски, който е номинация на ГЕРБ-СДС.

„Уважаеми проф. Габровски, в изпълнение на разпоредбите на Конституцията и в съответствие с резултатите от предсрочните парламентарни избори ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство“, каза държавният глава и добави: „Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност." Това заяви президентът Румен Радев при връчването на първия мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС.

Президентът припомни, че преди 40 дни е започнал консултации с ПГ на ГЕРБ-СДС. „Както тогава днес искам да заявя, че като първа политическа сили, вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам, че допълнителното време, което беше отпуснато за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставянето на кабинет, а също и за търсене на достатъчна подкрепа в парламента“, заяви още Радев и пожела успех на кандидата.


„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността и професионализма, за да може България да премине през трудностите, пред които е изправена“, заяви проф. Габровски, който е съдов хирург, работещ в „Пирогов“.