Проф. Димитър Недялков: Ако дадем самолети МиГ-29 на Украйна, ставаме страна в конфликта, ефектът ще е само политически

Димитър Ангелов

Димитър Ангелов

Въвличаме и страната и НАТО в конфликт, ако дадем самолети МиГ 29, за които се говори. Така ще станем страна в конфликта. А и няма да има полза от тези самолети. Украинците ще могат да ги използват за няколко дни, защото руснаците им унищожиха системата за въздушно управление. Ефектът ще е само политически от даването на тези мигове. Това заяви по Нова ТВ проф. Димитър Недялков от военната академия „Георги Сава Раковски“.

 Според него няма съмнение, че това е война срещу Европа, а ролята на България в тази ситуация може  да бъде много важна, защото имаме традиционни връзки и с двете държави. България може да бъде инициатор и място за преговори. Дипломацията ни трябва да се активира, предлага Недялков.
 В една военна операция винаги има варианти за развитие. Възможен е и чеченски – изгорената земя. Но винаги има отклонения. Путин има ресурс и за най-страшния вариант –  използване на ядрено оръжие. Прави впечатление, че въздушната мощ на Русия на този етап не е използвана, а те имат ресурс. Твърденията, че привършва ресурсът на руснаците е част от информационната война, смята преподавателят. 

Той изрази позиция, че българската армия се рушеше години наред, за да не може да изпълнява основните си функции в Алианса. Но според член трети от договора с НАТО можем да поискаме снаряжение и оборудване на армията. Да поискаме например самолети Ф-16, на които нашите момчета, които сега се обучават в САЩ да могат веднага да почнат да летят, след като се   забавя изпълнението на поръчката, която направихме. За да е сигурно нашето небе на базата в Граф Игнатиево трябва да имаме минимум 16 самолета, които да са в непрекъсната готовност за реакция, твърди военният експерт.