Проф. Димитър Вацов: НАП И финансовото разузнаване бързо могат да спрат каналите, които захранват с мръсни пари хибридните медии (видео)

Димитър Вацов

Димитър Вацов

Няколко типа мерки трябва да бъдат взети, за да се противодейства на институционално ниво на заливащата ни руска пропаганда, каза в предаването "Контрапропаганда" председателят на УС на Фондация за социални и хуманитарни изследвания проф. Димитър Вацов. На първо място трябва да се проследят финансовите потоци, чрез които се финансират хибридните български медии. Голяма част от това финансиране минава през европейските програми, които отделят около 10% от стойността си за медийно покритие. Държавата трябва да влезе в ролята си - от най-високо ниво до общинско ниво, и да обвърже съдържанието на тези медии с достъпа да публично финансиране, без да се стига до брутална цензура. НАП и финансовото разузнаване трябва да проследят мръсните пари, чрез които се създават и поддържат мрежите за руска хибридна пропаганда в България. Ако те секнат, клонът, на който хибирдните медии седят, много бързо ще се счупи.

Един от най-големите институционални дефицити е липсата на институт за стратегическа комуникация и на платформа за гражданско образование и противодействие на фалшиви новини и неверни разкази на национално ниво. крайно време е те да бъдат създадени, за да не атрофира общественият ни инстинкт за самосъхранение. 

Той описа и "технологията на озлоблението", която стои в основата на руските хибридни атаки спрямо България и чиито основни манипулативни тези са отнетия суверенитет, тежкото положение на българите, третирането им като хора втора ръка от Запада. 

Гледайте цялото интервю на Калин Манолов с проф. Димитър Вацов: