Проф. И. Дичев: Навлизаме в епохата на "империализма на данните"

Няма да е нужно да пращаме войски, контролът ще се осъществява чрез притежаването на данни, който ги притежава ще може да манипулира хората, прогнозира Дичев

проф. Ивайло Дичев

проф. Ивайло Дичев

"На този Давос изключително важна беше срещата между Тръмп и иранския президент Рохани", заяви пред БНТ културологът проф. Ивайло Дичев.

Той поясни, че когато възниква преди 70 години той е изцяло насочен към икономически практики, но през последните десетилетия той става с хуманистична насоченост.

"Най-много се говореше за сблъсъка Тръмп-Грета Тумберг, като те физически не се срещнаха, но това беше опозицията и темата на форума-климата, зелената сделка в Европа", добави проф. Дичев.

"А нашият екоминистър, който е в затвора, стана за смях преди години, когато председателствахме ЕС, като заяви, че не вярва в климатичните промени и глобалното затопляне", коментира той.

"Ние сме на прага на една голяма промяна на света. Навлизаме в епохата на "империализма на данните". Няма да е нужно да пращаме войски, контролът ще се осъществява чрез притежаването на данни, който ги притежава ще може да манипулира хората", прогнозира Дичев.

"В сандвич сме между големите две империи на 21 век. За пръв път САЩ имат сравним с тях съперник - Китай. Не Русия, тя отпадна от това съперничество, а Китай. Ние сме на прага на нова Студена война, но тя ще е на базата на данните, на информацията", смята той.