Проф. Милена Стефанова: В седмицата преди изборите могат да се очакват всякакви изненади

Милена Стефанова, снимка: БГНЕС

Милена Стефанова, снимка: БГНЕС


Много се разчита на края на предизборната кампания и обикновено в последната седмица могат да се очакват всякакви изненади, каза пред БНР проф. Милена Стефанова, политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", като уточни:

"Предизборната кампания ще стане по-интензивна с доближаването на датата на изборите, защото се знае, че около 1/5 от хората, които отиват да гласуват, вземат своето решение в последния момент. Хубавото време подпомага кампанията, защото кандидатите са по паркове, градинки, по улици, площади и подлези. Хората трябва да бъдат подсещани, че 29 октомври наближава и е време да вземат своето решение, ако вече не са го взели. Твърдите ядра на партиите някак си са взели вече решение, макар че някои може и да са разочаровани". 

По думите на проф. Стефанова на национално равнище силите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са изравнени:

"ПП-ДБ вероятно са си дали сметка, че заради управлението на страната ще трябва да понесат и негативи. Другото нещо е, че ГЕРБ успя за 3 години да излезе от изолация. Те имат по-богат политически опит и по-стабилни структури. ... Важно е да знаем, че местни избори се печелят със структури по места. Където няма изявени лидери на партиите по места, много трудно се случват нещата".

Проф. Милена Стефанова подчерта, че битката за кметовете не е най-важната, важно е как ще се позиционират партиите и мнозинствата в общинските съвети.

"От тази гледна точка е важно кой с кого ще се коалира. Защото органът на местното самоуправление е Общинският съвет. ... Този път ще имаме много малко общини, в които ще има мнозинства".