Прогноза: Коалицията ПП-ДБ ще се запази до местния вот, ще търсят победа в София

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Вероятно този път ГЕРБ биха били склонни на повече компромиси в опит за създаване на редовно правителство. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Яница Петкова от социологическа агенция “Галъп интернешънъл“.

Държи се позицията на широка коалиция на всяка цена, което е стратегия за предстоящите местни избори. Тук виждаме ръката на ГЕРБ, която е подадена в името на стабилността, но от другата страна ПП-ДБ няма как да приемат тази подадена ръка, тъй като техният образ е изграден на база „анти- ГЕРБ“, категорична е Петкова.

Според политолога Цветанка Андреева това е вярно, но е грешна интерпретация на реалността от страна на „Продължаваме промяната“:

Това да бъдеш "анти" някого може да бъде причина да бъдеш създаден, но това не може да бъде политическа идентичност. Не може да носиш една и съща политическа идентичност в продължение на две години и да бъдеш адекватен на предизвикателствата на кризата. ПП трябва да си изградят легитимна политическа автентичност, която да носят.

Андреева посочи, че моделът ГЕРБ вече не съществува и е на път да се претвори в нов вариант.

Според нея е вероятно коалицията ПП-ДБ да се запази до местните избори през есента, като според нея напрежението е свързано с опитността, която ДБ имат във властта, защото те знаят какво е да поемеш политическата отговорност да бъдеш в управление. Опитът на „Продължаваме промяната“ е кратковременен и злощастен, каза Андреева.

За да успеят ПП да изградят друг образ трябва да се намери начин за излизане от тази ситуация и да се състави редовно правителство, каза Яница Петкова.

Не бива да отписваме първия мандат, който ще бъде връчен на ГЕРБ. Напълно вероятно е да се търсят и други варианти с други партии, но без „Възраждане“.

Относно възможен разпад на коалицията между ПП и ДБ Яница Петкова изрази мнение, че вероятно тя ще се запази до местния вот, защото се стремят към победа над партията на Борисов в София. Това е тяхна амбиция, защото София се управлява от кмет на ГЕРБ от много години, каза Петкова.

ПП-ДБ обаче са нестабилна колаиция, защото те имат различия във възгледите по множество теми, заключи Яница Петкова.