Протестиращи струпаха книги пред МС, блокираха и булевард "Дондуков"

В 33-ия пореден ден на антиправителствени протести на столичния площад "Независимост" се събраха стотици граждани с искания за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Блокиран е бул. "Дондуков" и протестиращите заявиха намерението си тази блокада да остане за постоянно.

Традиционното протестно шествие достигна до блокирания Орлов мост, съобщи БГНЕС. 

Протестиращите скандират "Оставка" и "Всеки ден ще е така - до победата".

В знак на постоянство и желание за мирно развитие на протестите, на Орлов мост беше направен детски кът с книжки и играчки, украсен с цветя. В района на блокираното кръстовище има много деца, които са с родителите си.

В "триъгълника на властта" е спокойно. От сутринта там вече са разположени и палатките на протестиращите майки от "Системата ни убива", които бяха пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", но решиха да преместят лагера си "в знак на добра воля" и да се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет. 

Протестиращите посочиха, че са очаквали днес премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, но той не отговори на това очакване, а заяви, че той пък иска оставката на президента Румен Радев. Те определиха това като провокация.

В пространството пред президентството е разпънат транспарант с надпис "Съединението прави силата", като чрез него демонстриращите срещу властта призовават желаещите да станат координатори на протеста да потърсят информация във фейсбук групата на протеста. 

"Ивайло от Банкя, иди си с мир", "Не ти щем оставката… Уволняваме те! /внучетата/" – гласят два от многото плакати, издигнати от протестиращи днес.

За да покажат разликата между протестиращите и управляващите, а именно в разума, в образованието и в интелигентността, днес хората донесоха книга на площада и ги струпаха пред МС.

Минути след 21.00 часа множеството се отправи на поход към Орлов мост, където от дни е разпънат палатков лагер-блокада.

Преди множеството да се събере в триъгълника на властта, младежката организация на "Да, България" направи "масова оперативка за Гешев" пред сградата на Съдебната палата.