Противник на F-16 и човек на Румен Радев става шеф на авиобаза "Граф Игнатиево"

Между правителството и президентството явно се е стигнало до договорки и така повишение ще получи и човекът на президента

Николай Русев

Николай Русев

Полковник Николай Русев става шеф на авиобаза "Граф Игнатиево". Това е предложението на правителството до президента Румен Радев. До сега Русев беше зам. командир на Авиобазата. Той ще бъде повишен и в чин бригаден генерал.

Преди година Николай Русев се включи в скандала с избора на стратегически  бойни самолети за българската авиация, нареждайки се в лагера на президента Румен Радев, който подкрепяше избора на шведските "Грипен" и отричаше предимствата на натовските F-16.

Полк. Русев, в качеството си на офицер и заместник-командир на авиобазата "Граф Игнатиево" на 29 май 2019 г. в ефира на БНТ1 директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо, като експертното мнение е било игнорирано. 

„При избора на изтребител експертното мнение не бе взето под внимание и това беше политическо решение. Надявам се, политиците да ни закупят всичко необходимо, за да може новият самолет да е пълноценен и да се използва в максимална степен”, обяви полковник Николай Русев, присъединявайки се към открито лобиране на Радев за шведските самолети.

Русев даже си позволи и по-крайни внушения от националния ефир: „Скъпи българи, не вярвайте на дилетанти и чиновници, които ентусиазирано обясняват по медиите, кой самолет е хубав и кой не е. Експертите са тук, по авиобазите и във ВВС. Много жалко и недостойно е, че някой се опитва зад термини, като стратегия, геополитика, национална сигурност, да прикрива лични амбиции, симпатии, ако щети и ангажименти”.

Медийната изява на полк. Николай Русев тогава бе окачествена от колегите му като

самодейна акция и политическо изявление,

което нарушава Закона за отбраната и въоръжените сили. Член 182. (1),  казва ясно: „Военнослужещите нямат право да членуват в политически партии, движения или коалиции с политически цели и да предприемат действия по служба, с които да нарушават политическата си неутралност.“  С режисираното си изявление тогава той наруши именно политическата неутралност, но спрямо него нямаше санкция от командирите му.

Атакуемо беше твърдението на полк. Русев, че експертното мнение не е било взето под внимание и така решението е било политическо за F-16. Русев обаче на се ангажира да обясни, как експертите са се произнесли в полза на "Грипен", по време на служебното правителство на проф. Герджиков, след като стана известно, че шведската оферта не включва необходимото въоръжение, а офертата на САЩ го включва? По какви критерии тогава е била предпочетена от експертите шведската оферта, след като именно тя, а не тази за F-16, е била орязана откъм предлаган пакет оборудване?

Колеги на Русев видяха в изявата му и липса на последователност, което е доста укоримо за един български офицер.
През 2013 г. подполковник Николай Русев, летец-инструктор на МиГ-29 в авиобаза "Граф Игнатиево" е бил явно на други позиции, обяснявайки качествата на F-16 МЛУ: „Реално само три предложения се вписват, макар и в различна степен, в нашата финансова рамка: „Еврофайтър“ от Италия, „Грипен“ от Швеция и Ф-16 МЛУ от Португалия. Първите две са основно само за покупка на самолети, докато в третото предложение е включено всичко необходимо, за което вече споменах, плюс въоръжение. Така че нека оставим експертите да си свършат работата. Всичко друго е популизъм.“

Днес, по ирония на съдбата, на противника на американските бойни самолети ще му се наложи да подготви всички необходими условия за тяхното въвеждане на въоръжение и разполагането в Авиобазата.

В армейските среди издигането на Русев се свързва естествено с президента Радев. Между правителството и президентството явно се е стигнало до договорки, новите кадрови промени са минали в пакет, а така повишение е получил и човекът на президента.