Радев връчи мандата на Асен Василев: България е в политическа, икономическа и социална криза

"В изпълнение на Конституцията и в резултат на вота на недоверие Ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост законопроекти чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш", заяви президентът Румен Радев при връчването на проучвателен мандат на ПП за съставяне на ново правителство.

"Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, надеждна защита на обществения интерес, а това значи отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България", каза още държавният глава.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров съобщи, че тяхната номинация е Асен Василев.

"За мен е огромна отговорност. Всички сме наясно, че кризите, които България трябва да посрещне е изключително важно да имаме правителство, а той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, така, както го направи провителството на ПП", заяви от своя страна номинираният за премиер Асен Василев.