Рамадан Аталай: Управляващите трябваше да излъчат един кандидат за БНБ

Идеята на ЕС за общо договаряне на енергийните доставки е разумна

ДПС все още няма решение кого ще подкрепи за гуверньор на БНБ, но и двете кандидатури – на Андрей Гюров и Любомир Каримански ще бъдат сериозно обсъдени. Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.     

Според него и двамата са с добри биографии, но е трябвало управляващите да се обединят зад едан кандидатура, за да не се провокира ново разделение.   

По думите му, през последния месец сериозно се забелязва, че коалицията не е устойчива. Той посочи, че досега управляващите не са взели решения, които да укрепят авторитета на правителството, обратното – подкрепата спада. Аталай поясни, че за стоте дни управление не са предприети необходимите стъпки в енергетиката, земеделието, икономиката като цяло.   

Той е категоричен, че ако бизнесът е бил подпомогнат адекватно заради високите цени на електроенергията, нямаше да има толкова голямо поскъпване на стоките.

Депутатът прогнозира, че след скока в цените на енергоносителите ще се повиши и цената на водата.

Рамадан Аталай се обяви в подкрепа на рушенето на ЕС за съвместни действия на страните-членки по енергийните доставки.  

По думите му, ако те се договарят на нивото на общността, това ще подобри сигурността на доставките и вероятно ще доведе до поевтиняване, тъй като при договаряне на по-големи количества е логично цените да се понижат.